Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neživotní pojištění (UMKM / PNPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PNPO - Neživotní pojištění, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní principy neživotního pojištění.Pojistné odvětví a skupiny pojistných odvětví v neživotním pojištění.Formy neživotního pojištění.Sdružování rizik do tarifních skupin. Rizikové a ratingové faktory. Podílové ukazatele.Metody kalkulace pojistného v neživotním pojištění.Škodní tabulky, netto pojitné pro různé formy pojištění, pro víceleté pojistné.Kalkulace rizikového a brutto pojistného.Kalkulace pojitného pomocí funkce užitečnosti.Modely přirážek a slev. Metoda bonus - malus, výpočetní postupy.Pojistně technické rezervy neživotních pojištění, tvorba a užití.Technické rezervy a metody jejich odhadu.Odhad IBNR a RBNS rezerv - řetězová žebříková metoda, metoda Cape Cod, Bornhuetterova-Fergusonova metoda, separační metoda.Produkty neživotních pojišťoven.Kapitálová přiměřenost a solventnost neživotní pojišťovny.Měření rizik v činnosti neživotní pojišťovny ve smyslu projektu Solventnost II.

Získané způsobilosti

Student získá přehled pojistných rizik neživotního pojištění a produktů pojištění majetku obyvatelstva a podnikatelských rizik a výpočetní zručnosti při stanovení pojistného a rezerv v neživotním pojištění.

Literatura

PACÁKOVÁ, V.:. Aplikovaná poistná štatistika. Bratislava: IURA EDITION, 2004. CIPRA, T.:. Kapitálová přiměřenost ve financích a solventnost v pojišťovnictví. Praha: EKOPRESS, 2002. FECENKO, J.:. Neživotné poistenie. Bratislava: EKONÓM, 2006. CIPRA,T.:. Pojistná matematika-teorie a praxe. Praha: Ekopress, 2006. DUCHÁČKOVÁ, E.:. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha: Ekopress, 2005. VAUGHAN, E.J., VAUGHAN, T.M.:. Fundamentals of Risk and Insurance. New York: John Wiley&Sons, 2003. SANDSTR?M, A. Handbook of solvency for actuaries and risk managers - theory and practice. Boca Raton CRC Press/Taylor & Francis, 2011. TSE Y.-K. Nonlife Actuarial Models. Cambridge: University Press, 2009. STRAUB, E.:. Non-life insurance mathematics. Zurich:Springer-Verlag,1988.

Požadavky

Zpracování a prezentace zadaného tématu z problematiky neživotního pojištění.

Garant

prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ján Gogola, Ph.D.prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.RNDr. Ján Gogola, Ph.D.prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.