Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojištění a pojišťovnictví (UMKM / PPPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PPPO - Pojištění a pojišťovnictví, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy pojištění, vztah rizika a pojištění, kritéria pojititelnosti rizik. Vývoj pojištění. Systémy pojištění podle způsobu financování.Pojišťovnictví jako součást finančního trhu a jeho význam v národním hospodářství. Světový a evropský pojistný trh. Pojistný trh ČR.Charakteristika a význam komerčního pojištění. Základní pojmy komerčního pojištění. Právní normy upravující pojišťovnictví. Regulace pojišťovnictví.Členění pojistného trhu. Pojistné plnění a formy pojištění.Rizika v činnosti pojšťoven. Pojistně-technická rizika, jejich druhy, management rizika.Charakteristika životního pojištění. Odvětví životních pojištění.Charakteristika neživotního pojištění. Odvětví neživotních pojištění.Pojistné a zásady jeho kalkulace v životním pojištění.Ukazatele škodovosti neživotních pojišťoven, kalkulace pojitného v neživotním pojištění.Pojistně-technické rezervy pojišťovny - struktura, druhy, zásady invetování.Zajištění, jeho význam a hitorie. Formy a typy zajištění.Některé otázky hospodaření pojišťoven, finanční toky, solventnost pojišťoven a její sledování.Státní dozor v pojišťovnictví.

Literatura

PACÁKOVÁ, V. Aplikovaná poitná štatistika. Bratislava, Iura Edition, 2004. CIPRA, T. Pojistná matematika: teorie a praxe. Praha, Ekopress, 2006. DAŃHEL, J. a kol. Pojistná teorie. Professional Publishing, 2005. DUCHÁČKOVÁ, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha, Ekopress, 2005. SEKERKA, B. Matematické a statistické metody ve financování, cenných papírech a pojštění. Praha, Profess Consulting, 2002. ISBN 80-7259-031-5.MAJTÁNOVÁ, A., DAŇHEL, J., DUCHÁČKOVÁ, E., KAFKOVÁ, E. Poisťovníctvo. Teória a prax. Praha, Ekopress, 2006.

Garant

prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. David Breberaprof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.prof. RNDr. Bohuslav Sekerka, CSc.Mgr. David Brebera