Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistná rizika (UMKM / PPRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMKM / PPRI - Pojistná rizika, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní rizikologické pojmy, typologie rizik.Hrozby. Mimořádné události, krize a jejich členění.Identifikace, analýza a kvantifikace rizika.Rizikové inženýrství a risk management.Charakteristika a členění pojištění, základní právní úprava pojišťovnictví.Rizika a nebezpečí v pojišťování. Řízení operačních rizik v pojišťovně.Riziko investičního portfolia a riziko nesolventnosti.Vnitřní audit pojišťovny.Pojistné podvody, jejich význam a mezinárodní aspekty.Prevence, odhalování a postih pojistných podvodů v praxi pojišťoven.Indikátory pojistných podvodů a jejich charakteristiky u jednotlivých druhů a typů pojištění.Informační podpora boje s pojistnýmí podvody.Domácí a zahraniční spolupráce pojišťoven a jejich profesní asociace v boji s pojistnými podvody.

Získané způsobilosti

Student bude schopen orientovat se v rizikologických pojmech, analýze a managementu rizik. V oblasti pojištění kromě základních principů a postupů v pojišťovnictví bude seznámen s druhy pojistných rizik a získá zejména konkrétní poznatky o praxi a problematice pojišťoven v boji s pojistnými podvody, jejich prevenci, odhalováním a postihem.

Literatura

Tichý, M:. Ovládání rizika. Praha: C.H.Beck, 2006. Ducháčková,E.:. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha: Ekopress, 2005. Řízení operačních rizik v pojišťovně. Praha: ČAP, pojistné rozpravy č. 8.2006. Porada, V., Pršal, V.:. Vyšetřování trestného činu pojistného podvodu. Praha: ČAP, Pojistné rozpravy č. 10.2001. Roudný, R., Linhart, P. Ochrana obyvatelstva a terorismus. Pardubice, vyjde 10-11/2009. Rejda, G.E.:. Principles of Risk Management and Insurance. New York: Addison Wesley,2003. SMEJKAL, V., RAIS, K.:. Řízení rizik. Praha: Grada, 2003.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě odevzdané seminární práce a účasti na cvičeních.Zkouška bude kombinovaná (písemná, ústní).

Garant

prof. RNDr. Viera Pacáková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Šulista, CSc.doc. RNDr. Milan Šulista, CSc.