Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví (UPEM / KFIU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPEM / KFIU - Finanční účetnictví, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíle finančního účetnictví a jeho harmonizace.Koncepční rámec účetní závěrky a její sestavování.Účetní principy a jejich aplikace s akcentem na oceňování.Zásoby.Dlouhodobý hmotný majetek.Nehmotný majetek.Finanční nástroje - vybrané problémy.Vlastní kapitál a vybrané aspekty jeho zachycování.Závazky, rezervy a podmíněné závazky.Výnosy, náklady, hospodářský výsledek.Provozní segmenty.Dopady změn kurzů měn.Státní dotace.Leasingy.Mezitímní výkaznictví.Konsolidovaná účetní závěrka.

Získané způsobilosti

Student dokáže využívat získané teoretické poznatky v oboru účetnictví i v oborech souvisejících; bude schopen komparovat český účetní systém s IFRS v podstatných okruzích problémů; volit vhodné postupy a metody pro řešení účetních případů a prezentovat jejich dopady před odborníky i laiky, obhajovat svá řešení adekvátními argumenty.

Literatura

nullKraftová, I., Suchánek, D.:. Finanční účetnictví s akcentem na IFRS. (Vybrané problémy). Pardubice, 2010. IASB, SU. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) včetně Mezinárodních účetních standardů (IAS) a Interpretací k 1. lednu 2005. London, Praha, 2005. ISBN 1-904230-79-2.IASB, SU. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) včetně Mezinárodních účetních standardů (IAS) a Interpretací k 1. lednu 2006. (dodatek k IFRS 2005 - změny roku 2006). London, Praha, 2006. ISBN 80-239-7171-9.České účetní standardy č. 001 - 023. Kovanicová, D.:. Finanční účetnictví - světový koncept. Polyb¨gon, Praha, 2003. Dvořáková, D.:. Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS . Computer Press, Brno, 2008. ISBN 978-80-251-1950-1.kol.:. Nový koncept právní úpravy účetnictví a aplikace Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). Praha: ACCA a Private Waterhouse Coopers, 2004. Mládek, R.:. Světové účetnictví. Praha, 2002. ISBN 80-7201-307.Janhuba, M.:. Účetnictví . (Úvod do teorie). VŠE, Praha, 1998. Vyhláška 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá usnesení zákona 563/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. nullnullnullnullZákon 563/91 Sb. o účetnictví.

Požadavky

Zpracování 2 korespondenčních úkolů (v rámci elektronického kurzu, termíny odevzdání budou sděleny na prvním tutoriálu).Zápočet je udělen na základě písemného zápočtového testu prověřující schopnost řešit vybrané problémy finančního účetnictví a určit jejich praktické dopady na účetní závěrku.Student musí ze zápočtového testu získat minimálně 65 % dosažitelných bodů. Počet bodů může být zohledněn při klasifikaci zkoušky.Zkouška je písemná (první termín), reps. ústní (další termíny). Prověřuje jednak schopnost komplexního výkladu vybraného účetního případu v souvislostech, jednak schopnost odborné diskuze v oblasti finančního účetnictví.

Garant

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.

Vyučující

Ing. František Sejkora, Ph.D.