Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana duševního vlastnictví (UPEM / KODV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPEM / KODV - Ochrana duševního vlastnictví, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam ochrany nehmotných statků v ekonomice.Vznik duševního vlastnictví, úřad průmyslového vlastnictví, patentoví zástupci, evropský patentový systém.Autorské právo a práva příbuzná.Citace a publikování.Copyright a copy-left softwarů, literárních, hudebních a filmových děl, zvukových záznamů.Osobní údaje a jejich ochrana.Počítačová a obdobná kriminalita.Vynálezy, užitné a průmyslové vzory.Ochranná označení, ochranné známky, označení původu výrobku, firma, licence a franchising firmy.Know-how, goodwill, data, informace a databáze.Ochrana dalších práv.Internet a elektronický podpis.Mezinárodní úmluvy.Etika a respektování práv na ochranu hodnot, vytvořených člověkem, trestněprávní odpovědnost.

Získané způsobilosti

Student si osvojí používat podrobné teoretické a praktické znalosti o autorském právu, o průmyslovém vlastnictví, tedy o patentovém právu, o ochranných známkách, o užitných a průmyslových vzorech. Bude projevovat zvládnutí metod a nástrojů v oblasti publikování na internetu, elektronického podpisu, sdělovat myšlenky, problémy a řešení jako odborníkům, tak i laikům, o tom, jak správně citovat jiné autory, co je softwarové pirátství i o mezinárodních úmluvách týkajících se duševního vlastnictví.

Literatura

CHALOUPKOVÁ, H., SVOBODOVÁ, H., HOLÝ, P.:. Autorský zákon. Praha : C. H. Beck, 2004. ISBN 8071798401.nullHAJN, P., HORÁČEK, R., ČADA, K.:. Práva k průmyslovému vlastnictví. Praha : C. H. Beck, 2005. ISBN 8071798797.SMEJKAL, V.:. Právo informačních a telekomunikačních systémů. Praha : C. H. Beck, 2004. ISBN 8071797650.HORÁČEK, R. a kol.:. Zákon o ochraně označení původu a zeměpisných označení. Praha : H. C. Beck, 2004. ISBN 807179838X.Zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon v platném znění. Zákon č. 14/1993 Sb., o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví. Zákon č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů v platném znění. Zákon č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách v platném znění. Zákon č. 478/1992 Sb., o užitných vzorech v platném znění. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění. Zákon č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích v platném znění.

Požadavky

Zápočet: Zapojení se v dotazníkovém šetření, které příp. realizuje FES. Vypracování zadaných seminárních prácí. Vypracování zadané písemné zápočtové úlohy (případně testu) a dosažení min. 60% správného řešení.

Garant

doc. Ing. Jaroslav Pakosta, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Pakosta, CSc.