Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví organizací veřejné správy (UPEM / PUCO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPEM / PUCO - Účetnictví organizací veřejné správy, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s předmětem, podmínky pro složení zkoušky, literatura. Obecná charakteristika účetnictví, základní pojmy, funkce a principy účetnictví.Neziskový sektor a právní úprava účetnictví v ČR.Zákon č. 563/1991Sb., o účetnictví, ve znění platných předpisů.Charakteristika organizačních složek státu, jejich hospodaření a financování ve vztahu k účetnictví. Rozpočtová skladba a účetnictví.Účtování - praktické příklady vybraných účetních případů.Územní samosprávné celky, specifika rozpočtu obce v návaznosti na účetnictví včetně praktických příkladů.Účetnictví obcí - příjmy a výdaje, náklady a výnosy.Účetnictví obcí - příjmový a výdajový okruh, účtování vybraných účetních případů.Účetnictví příspěvkových organizací.Účetnictví ostatních neziskových organizací - obecně prospěšné společnosti a občanská sdružení.Účetní závěrka.Subjekty veřejného sektoru a daňový systém.Účetní audit.

Získané způsobilosti

Student bude schopen na základě osvojených znalostí z této oblasti účetnictví aplikovat své vědomosti a orientovat se v typickém prostředí účetních dat veřejného sektoru, a to s akcentem na podmínky v České republice. Prioritní zaměření je na účetnictví organizačních složek státu, územních samosprávných celků a příspěvkových organizací.

Literatura

NOVÁKOVÁ, Š.:. Účetnictví organizačních složek státu a obcí. Praha: VŠE, 2003. &, &. ISBN 8024502968.Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění platných předpisů, Zákon č. 250/2000Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů v platném znění. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů a související právní předpisy (Vyhláška č. 505/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zák. č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou územními samosprávnými celky, příspěvkovými organizacemi, státními fondy a organizačními složkami státu, Vyhl. č. 504/2002 Sb. Účetnictví nevýdělečných organizací a obcí. Periodikum Svazu účetních.

Požadavky

Cvičení jsou povinná. Řádný zkouškový termín i opravné jsou formou písemného testu.

Garant

doc. Ing. Renáta Myšková, Ph.D.

Vyučující

Ing. František Sejkora, Ph.D.Ing. František Sejkora, Ph.D.