Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví (UPEM / PZUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPEM / PZUC - Základy účetnictví, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíl, předmět a funkce účetnictví.Technika podvojného účetnictví.Informační systém podniku a uživatelé účetnictví.Algoritmus účetních prací.Účetnictví jako bilanční systém a proces jeho harmonizace.Požadované kvalitativní charakteristiky a věcné zásady rekognice informací účetních výkazů.Věcná identifikace základních prvků účetních výkazů.Hodnotová identifikace základních prvků účetních výkazů.Odraz podnikatelského cyklu v účetnictví.Výkaz toku hotovosti.Výkaz o změnách vlastního kapitálu.Výsledovka - výkaz o hospodářském výsledku.Rozvaha - bilance aktiv a pasiv.

Získané způsobilosti

Student bude schopen porozumět konkrétní právní úpravě účetnictví ve vazbě na obecné principy a postupy. Zvládne základy techniky podvojného účetnictví při současném vnímání odrazu jednotlivých operací ve finančních výkazech podniku. Bude umět pracovat s jednotlivými součástmi účetní závěrky, chápat informace v nich obsažené a na netriviální úrovni je prezentovat.

Literatura

KRAFTOVÁ, I.:. Základy účetnictví (pro prezenční formu studia). 3. upravené vydání. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2007. ISBN 978-80-7194-987-9.KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého. http://www.principlesofaccounting.com/chapters.htm. http://www.tutor2u.net/business/accounts/intro_accounting.htm. IASC. International Accounting standards 2000. London: IASC 2000. IASC. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví 2003. 1. vydání. Praha: HZ Praha, 2003. Vyhláška 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona 563/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. nullZákon 563/91 Sb. o účetnictví v platném znění.

Požadavky

Účast na určených seminářích je povinná.

Garant

doc. Ing. Renáta Myšková, Ph.D.

Vyučující

Ing. František Sejkora, Ph.D.Ing. Irena Honková, Ph.D.Ing. Lucie JelínkováIng. Lukáš KrumlIng. František Sejkora, Ph.D.Ing. Petr Svoboda