Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktivity proti korupci (URBV / PAPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URBV / PAPK - Aktivity proti korupci, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Korupce jako sociální jev (koncept, základní pojmy a souvislosti)Mezinárodní boj proti korupci (instituce, motivace a nástroje)Hodnotový systém jednotlivce a společnosti, etika a problém "národní povahy"Etický kodex a problém integrity a profesionality jedinceOtázky společenské percepce korupce (veřejné mínění, měření stupně korupce v národních ekonomikách)Korupce jako metoda dosažení individuálních a firemních cílůPotírání (stíhání) korupce trestně-právní pojetíPotírání (stíhání) korupce transparentnost a whistleblowingPotírání (stíhání) korupce (český) národní přístupProtikorupční politika ve firmách a státní správě (indikace rizika korupce a jeho snižování protikorupční audit)Kde se berou prostředky pro úplatky (podvody, kreativní účetnictví a praní špinavých peněz)Korupce při veřejných zakázkách a obchodu s bezpečnostním materiálem (případové studie)

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní znalosti o korupci. Bude ovládat aplikaci zákonů na korupční jevy. Získá schopnost analyzovat příznaky korupce a zpracovat plány opatření proti korupci.

Literatura

ROUDNÝ, R.:. Aktivity proti korupci. Pardubice: Učební texty STAG Univerzita Pardubice, 2006. CHMELÍK, J.:. Pozornost, úplatek a korupce. Praha: LINDE, 2003. Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. Zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení. Zákon č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a o změně a doplnění souvisejících zákonů. (Praní špinavých peněz).

Požadavky

Zápočet: účast na seminářích (zahájení po 4 přednáškách). Vypracování a obhajoba seminární práce.Zkouška: písemný test.

Garant

doc. Ing. Radim Roudný, CSc.

Vyučující

Ing. Bohuslav Pernica, Ph.D.Ing. Bohuslav Pernica, Ph.D.