Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní politika a ochrana společ. (URBV / PBPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URBV / PBPO - Bezpečnostní politika a ochrana společ., Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia bezpečnostních věd, mezioborové vztahy a souvislosti.Odborná terminologie, vnitřní a vnější bezpečnost ? podstata, vývoj, nástroje.Bezpečnostní politika státu - obecně, bezpečnostní strategie, bezpečnostní systém, aktéři.Mezinárodní bezpečnostní prostředí (OSN, EU, NATO, OBSE).Ochrana společnosti - vojenské a nevojenské hrozby, mimořádné události, katastrofy a jejich členění.Kritická infrastruktura a její ochrana.Rizika podnikatelských aktivit a jejich prevence.Ochrana obyvatelstva - historie, koncepce, systém řízení, chráněná aktiva.Krizové řízení a integrovaný záchranný systém.Komunikace v krizích - podstata, specifika podle úrovní a skupin aktérů.Terorismus - podstata, projevy.Bezpečnostní hrozby a rizika na počátku 21. století.Analýza statistických dat a případových studií.

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu prokazují:znalosti a porozumění bezpečnostní politiky, ochrany společnosti a ochrany obyvatelstva odpovídající soudobému stavu poznáníporozumění možnostem, podmínkám a omezením využití poznatků v oblasti krizového řízení a zajišťování bezpečnosti regionuAbsolventi předmětu umí: s využitím odborných znalostí samostatně vymezit a tvůrčím způsobem řešit teoretický nebo praktický problém v oblasti krizového řízení, ochrany společnosti a obyvatel s akcentem na roli orgánů veřejné správy a jejích specializovaných složeksamostatně a tvůrčím způsobem řešit komplexní problém zajištění bezpečnosti regionu a ochrany obyvatelstva s použitím vybraných teorií, konceptů a metod Absolventi předmětu jsou schopni:samostatně a odpovědně rozhodovat v nových nebo měnících se souvislostech s přihlédnutím k širším společenským důsledkům rozhodovánípodle vyvíjejících se souvislostí a dostupných zdrojů vymezit zadání pro odborné činnosti a jejich koordinaci samostatného řešení etického problémusrozumitelně a přesvědčivě sdělovat odborníkům vlastní odborné názory

Literatura

ZEMAN, P.:. Česká bezpečnostní terminologie. Brno: ÚSS VA Brno, 2003. LINHART, P.:. Některé otázky ochrany společnosti. Praha: MV-GŘ HZS ČR, 2005. Krizové zákony - UZ 965. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7208-990-1.Vybrané výstupy z projektu RODIS - zpřístupňuje vyučující. 2013.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě splnění následujících podmínek: vypracování tří dílčích testů, každý s minimální 65 % úspěšností, zpracování vybraných statistických dat a případové studie na akceptovatelné úrovni.

Garant

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.