Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidské zdroje v regionu (URBV / PLZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URBV / PLZR - Lidské zdroje v regionu, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce předmětu. Vybrané pojmy.Demografická charakteristika lidských zdrojů.Prostorové rozložení lidských zdrojů.Lidský kapitál.Lidské zdroje jako výrobní činitel.Lidské zdroje jako činitel spotřeby.Hlavní problémy světa a EU v oblasti lidských zdrojů.Hospodářská a sociální politika EU a ČR v oblasti lidských zdrojů.Bezpečnost obyvatel regionu.Kvalifikace, vzdělání, Boloňský proces, EHEA, ERA.Vývojové trendy a perspektivy lidských zdrojů z hlediska vybraných aspektů.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí vědomosti o demografické struktuře a prostorovém rozložení lidských zdrojů, o lidském kapitálu, o roli lidského faktoru ve výrobě a spotřebě ve vztahu k regionálnímu rozvoji,o vývoji a hlavních problémech v oblasti lidských zdrojů celosvětově, na úrovni EU a ČR, o možnostech a nástrojích hospodářské politiky v oblasti řízení lidských zdrojů.Student získá dovednosti v oblasti sběru, analýzy a interpretace relevantních dat.

Literatura

Mazouch, Petr; Fischer, Jakub. Lidský kapitál - měření, souvislosti, prognózy. Praha, 2011. ISBN 978-80-7400-380-6.Dufek, Jaroslav; Minařík, Bohumil. Analýza demografického vývoje a hodnocení lidsk ých zdrojů v ČR a jejích regionech. Brno, 2011. ISBN 978-80-7375-568-3.Dufek, Jaroslav; Minařík, Bohumil. Hodnocení rozvojového potenciálu krajů ČR z hlediska lidských zdrojů. Brno, 2010. ISBN 978-80-87197-57-8.Holátová, Darja a kol. Lidské zdorje v rozvoji venkova. Praha, 2012. ISBN 978-80-87197-57-8.Pavlák, Miroslav. Lidské zdroje a fondy EU. Praha, 2006. Kotýnková, Magdalena; Němec Otakar. Lidské zdroje na trhu práce. Praha, 2003. Mazouch,Petr; Fischer, Jakub. Lidský kapitál. Praha, 2011. Kameníček, Jiří. Lidský kapitál: úvod do ekonomie chování. Praha, 2003. ISBN 80-246-0449-3.Stýblo, Jiří. Lidský kapitál v nové ekonomice. Praha, 2001. Kadeřábková, Anna. Výzvy pro podnikání - inovace a vzdělání. Praha, 2004.

Požadavky

Semináře jsou povinné.Zápočet je udělen na základě:akceptované seminární práce - analýza a hodnocení vybraných charakteristik regionu z hlediska lidského činitele (soubor dílčích úkolů);písemného testu (vědomostní) - min. 65 % dosažitelných bodů.

Garant

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.Ing. Zdeněk Matěja, Ph.D.doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.Ing. Zdeněk Matěja, Ph.D.