Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odvětvově regionální analýza (URBV / PORA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu URBV / PORA - Odvětvově regionální analýza, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dělba práce (Smith) a teleologický koncept struktury národního hospodářství (Engliš).Sektorově odvětvové klasifikace - statistické, účelové.Historický vývoj sektorové a odvětvové struktury světa, kontinentů, ČR.Faktory lokalizace a hodnocení koncentrace a specializace odvětví.Regionální dopady podle typů odvětví.Analýza vybraných odvětví podle Porterova modelu 5 sil, jejich regionální dopady.(Primární, sekundární, terciární, kvartární sektor; interakce soukromého a veřejného sektoru; tradiční a síťová odvětví; odvětvové tržní struktury; vybraná odvětví.)Odvětvové inovace a konkurenceschopnost.Predikce odvětvového vývoje jako nástroje saturace současných a budoucích potřeb.

Získané způsobilosti

Student absolvováním předmětu rozvine své analytické schopnosti, získá schopnosti provádět ekonomicky racionálně podložený úsudek a vytvářet si představu o jeho implementaci v rámci regionálních řídících procesů.

Literatura

Proter, Michael, E. Konkurenční strategie: metody pro analýzu odvětví a konkurentů. Praha, Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85-605-11-2.Nelson, R.R. (ed.). Government and Technical Progress: A Cross-Industry Analysis. New York, Pergamon, 1982. Engliš, Karel:. Národní hospodářství (Vybrané kapitoly). Brno, MU, 1994. ISBN 80-85-834-09-X.Smith, Adam. Pojednání o podstatě a původu bohatství národů. (Vybrané kapitoly). Praha, Liberální institut, 2001. ISBN 80-85-389-15-4.

Požadavky

Pro absolvování předmětu je třeba vyřešit případovou studii. Zkouška ústní.

Garant

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.