Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geographic Information Systems I (USII / AGIS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / AGIS1 - Geographic Information Systems I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy (geoinformatika/geomatika, geografický objekt, geometrie, topologie, souřadnicový systém, geografická data, geografické informace).GIS - definice, historický vývoj, různé aspekty (kartografický, databázový, analytický), vztah GIS k jiným počítačovým systémům (CAD, CAM, DBMS, DPZ).Struktura GIS (prvky): hardware, software, data, lidé - charakteristika.Oblasti aplikace GIS, příklady využití GIS v praxi.Modelování geografických objektů: specifika prostorových objektů, prostorové vztahy, atributové vlastnosti, geografická poloha, referenční plochy, zobrazení, souřadné systémy používané v ČR.Reprezentace prostorových objektů: vektorová, rastrová (včetně komprese údajů), digitální model terénu (DMT).Činnosti v rámci GIS projektu - charakteristika (stanovení cílů, budování databáze, restrukturalizace, analýzy a syntézy, vizualizace a tvorba výstupů).Zdroje dat - přehled.Analytické a syntetické funkce GIS - přehled všech, z nich podrobně pouze následující: statistické analýzy, analýzy modelů terénu, prostorové (geografické) analýzy (měření vzdáleností, dotazování databáze, prostorové a atributové dotazy, vyhledávání a překrytí (overlay)), vzdálenostní analýzy (buffering, proximita, konektivita), analýzy sítí.Vizualizace dat - přehled.Základy kartografie, vytváření výstupů: grafy a mapy.

Získané způsobilosti

Student bude schopen prakticky aplikovat základní metody vizualizace dat a metody prostorových analýz, především pro zpracování vektorových dat.

Literatura

LONGLEY, P. A. Geographic information systems and science. Chichester, 2001. ISBN 0-471-89275-0.http://www.nr.usu.edu/Geography-Department/rsgis/GIS/Lectures/gislec.htmlhttp://www.gisig.it/panel-gi/package/pack.htmWALFORD, N. Geographical data : characteristics and sources. Chichester, 2002. ISBN 0-471-97085-9.KONECNY, G. Geoinformation: remote sensing, photogrammetry and geographic information systems. London, 2003. ISBN 0-415-23795-5.WISE, S. GIS basics. London, 2002. ISBN 0-415-24651-2.

Požadavky

Zápočet: je udělen na základě vypracování všech cvičení a na základě vypracování a úspěšné obhajoby samostatného zápočtového projektu do konce přednáškového období zimního semestru. Zkouška: skládá se z písemné a ústní části. Prověřuje se stupeň znalostí a schopnost aplikovat nabyté znalosti na řešení praktických problémů. Podmínkou je zápočet a pro přistoupení k ústní části je potřeba získat min. 65 % z maximálního možného bodového zisku z písemné části.Podrobné (upřesňující) požadavky ke klasifikaci jsou zveřejněny při zahájení semestru ve Stagu formou "Publikace studijních materiálů".

Garant

doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.Devanjan Bhattacharya, Ph.D.doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.Mgr. Pavel Sedlák, Ph.D.