Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Geographic Inf. Systems (USII / AZGIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / AZGIS - Introduction to Geographic Inf. Systems, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmů (geografický informační systém, geoinformatika/geomatika, geografický objekt, geoprvek, geometrie, topologie, souřadnicový systém, geografická data, geografické informace, kartografie).GIS - definice, historický vývoj, různé aspekty (kartografický, databázový, analytický), vztah GIS k jiným počítačovým systémům (CAD, CAM, DBMS, DPZ).Oblasti aplikace GIS, příklady využití GIS v praxi.Základní prvky GIS (struktura): hardware, software, data, lidé - charakteristika.Modelování geografických objektů: specifika prostorových objektů, prostorové vztahy, atributové vlastnosti, geografická poloha, referenční plochy, zobrazení, souřadné systémy používané v ČR.Reprezentace prostorových objektů: vektorová, rastrová (včetně komprese údajů), digitální model terénu (DMT).Činnosti v rámci GIS projektu - charakteristika (stanovení cílů, budování databáze, restrukturalizace, analýzy a syntézy, vizualizace a tvorba výstupů).Zdroje dat - přehled. Globální navigační a polohové systémy (NAVSTAR - GPS, GLONASS, Galileo).Analytické a syntetické funkce GIS ("prostorové analýzy") - přehled všech, z nich podrobně pouze následující: měření vzdáleností, výpočet plochy, dotazování na databáze (prostorové a atributové dotazy), vyhledávání a překrytí (overlay), vzdálenostní analýzy (buffering, proximita), analýzy sítí. Znalost podstaty: prostorové statistické analýzy, analýzy modelů terénu, mapová algebra.Vizualizace dat - přehled.Základy kartografie, vytváření výstupů: grafy a mapy. Kompoziční prvky mapy, kartografické vyjadřovací prostředky.

Získané způsobilosti

Student bude schopen v praxi používat základní metody vizualizace dat a metody prostorových analýz, především pro zpracování vektorových dat.

Literatura

VOŽENÍLEK, V. Aplikovaná kartografie I - tematické mapy. Olomouc, 1999. ČAPEK, R. a kol. Geografická kartografie. Praha, 1992. KOMÁRKOVÁ, J., KOPÁČKOVÁ, H. Geografické informační systémy (pro kombinovanou formu studia). Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-819-5.TUČEK, J. Geografické informační systémy. Teorie a praxe. Praha, 1998. ISBN 80-7226-091-X.http://gis.vsb.cz/publikace/ugishttp://gis.zcu.cz/studium/ugi/elearning/index1.htmhttp://gis.vsb.cz/dokumenty/dns-gps/at_download/file/ROBINSON, A. H. Elements of Cartography. New York, 1995. http://gisak.vsb.cz/gportalWALFORD, N. Geographical data : characteristics and sources. Chichester, 2002. ISBN 0-471-97085-9.WISE, S. GIS basics. London, 2002. ISBN 0-415-24651-2.nullKolektiv. Panel-GI kompendium. Průvodce světem geoinformací a geografických informačních systémů. Vienna, 2000. ISBN 3-901716-22.http://gis.vsb.cz/GIS_Ostrava/

Požadavky

Zápočet: je udělen na základě vypracování cvičení a vypracování a úspěšné obhajoby samostatného zápočtového projektu do konce přednáškového období zimního semestru. Zkouška: skládá se z písemné a ústní části. Prověřuje se stupeň znalostí a schopnost aplikovat nabyté znalosti na řešení praktických problémů. Podmínkou je zápočet a pro přistoupení k ústní části je potřeba získat min. 65 % z maximálního možného bodového zisku z písemné části.Podrobné (upřesňující) požadavky ke klasifikaci jsou zveřejněny ve Stagu formou "Publikace studijních materiálů".

Garant

doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.Mgr. Pavel Sedlák, Ph.D.