Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy I (USII / KDBS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KDBS1 - Databázové systémy I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zpracování dat, databázová technologie.Architektura databázových systémů, relační model dat.Přístupy datového modelování.Principy strukturovaného modelování, modelování entit a vztahů.Principy objektového modelování, uplatnění standardu UML.Transformace analytického modelu do relačního modelu dat.Normalizace relačního modelu dat.Nároky na data v databázových systémech, datová integrita.Jazykové prostředky, SQL.Transakční systémy s provozními daty a datové sklady.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student bude schopen řešit problematiku datového modelování z hlediska přístupu strukturovaného i objektového, bude umět navrhnout normalizované relace pro relační model dat, bude umět aplikovat navržený model v rámci relační databáze, transakčních systémů s provozními daty a bude chápat základní principy datových skladů.

Literatura

Date, J. An introduction to database systems. Addison-Wesley Publishing Company, 2004. Šimonová, S. Databázové systémy I. Univerzita Pardubice, 2013. Písek, S. Access 2010. Praha: Grada Publishing, 2011. Coronel, C. Database Principles - Fundamentals of Design, Implementation, and Management. Andover Cengage Learning EMEA, 2013. Fowler, M. Destilované UML. Praha: Grada Publishing, 2009. Microsoft. Manuál produktu MS Access. Kanisová, H. UML srozumitelně. Brno: Computer Press, 2006.

Požadavky

Zápočet je udělen za splnění úkolů, které jsou podrobně charakterizovány v elektronickém kurzu "Databázové systémy I - KDBS1". Přístup ke kurzu je v rámci systému Moodle (https://fes-moodle.upce.cz/).Zkouška se skládá z části písemné a ústní. Prověřuje teoretické znalosti probírané problematiky a schopnost vypracování praktických příkladů. Charakteristika průběhu zkoušky je při zahájení semestru zveřejněna ve Stagu formou "Studijní materiály".

Garant

doc. Ing. Stanislava Šimonová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislava Šimonová, Ph.D.