Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy II (USII / KDBS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KDBS2 - Databázové systémy II, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

SQL, příkazy pro manipulaci s daty.SQL, příkazy pro definici dat.Přístupy datového modelování.UML, objekty, třídy, dědičnost, atributy a metody, diagram tříd.UML, zprávy a operace, sekvenční diagram, komunikační diagram.Mapování tříd do relačního modelu dat.Datová integrita v procesu analýzy, návrhu a implementace vývoje informačního systému.Multidimenzionální modelování datového skladu, tabulky faktů a dimenzí.Transakční zpracování, transakce, zotavení z chyb.Centralizované a distribuované databázové systémy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student bude schopen provádět dotazy pomocí příkazů jazyka SQL, bude umět mapovat objektový datový model do relačního modelu dat, bude schopen definovat integritní omezení ve všech fázích vývoj informačního databázového systému, bude umět modelovat a navrhnout datový sklad, bude chápat dopady transakčního zpracování a principy centralizovaných a distribuovaných databází.

Literatura

Šimonová, S. Databázové systémy I (elektronický kurz pro KDBS1 v systému Moodle). Pardubice, 2013. Šimonová, S., Panuš, J., Naiman,K. Databázové systémy II - SQL, přístup k datovým zdrojům (k dispozici v elektronické formě v sekci Studijní materiály v systému STAG). Pardubice, 2006. Novotný, O., Pour, J., Slánský, D. Business Intelligence - jak využít bohatství ve vašich datech. Praha, 2005. Teorey, T., Lightstone, S., Nadeau, T., Jagadish, H. Database modeling and design. 2011. Kanisová, H., Muller, M. UML srozumitelně. Brno, 2006. Systémy nápovědy. pro používané programové produkty.

Požadavky

Zápočet je udělen za splnění úkolů, které jsou při zahájení semestru zveřejněny ve Stagu formou "Studijní materiály".Zkouška se skládá z části písemné a ústní. Prověřuje teoretické znalosti probírané problematiky a schopnost vypracování praktických příkladů.Předmět DBS2 úzce navazuje na předmět DBS1, proto zkouška zahrnuje témata obou předmětů.

Garant

doc. Ing. Stanislava Šimonová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislava Šimonová, Ph.D.