Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy I (USII / KGIS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KGIS1 - Geografické informační systémy I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy (geoinformatika/geomatika, geografický objekt, geometrie, topologie, souřadnicový systém, geografická data, geografické informace).GIS - definice, historický vývoj, různé aspekty (kartografický, databázový, analytický), vztah GIS k jiným počítačovým systémům (CAD, CAM, DBMS, DPZ).Struktura GIS (prvky): hardware, software, data, lidé - charakteristika.Oblasti aplikace GIS, příklady využití GIS v praxi.Modelování geografických objektů: specifika prostorových objektů, prostorové vztahy, atributové vlastnosti, geografická poloha, referenční plochy, zobrazení, souřadné systémy používané v ČR.Reprezentace prostorových objektů: vektorová, rastrová (včetně komprese údajů), digitální model terénu (DMT).Činnosti v rámci GIS projektu - charakteristika (stanovení cílů, budování databáze, restrukturalizace, analýzy a syntézy, vizualizace a tvorba výstupů).Zdroje dat - přehled. Globální navigační a polohové systémy (NAVSTAR - GPS, GLONASS, Galileo).Analytické a syntetické funkce GIS ("prostorové analýzy") - přehled všech, z nich podrobně pouze následující: měření vzdáleností, výpočet plochy, dotazování na databáze (prostorové a atributové dotazy), vyhledávání a překrytí (overlay), vzdálenostní analýzy (buffering, proximita), analýzy sítí. Znalost podstaty: prostorové statistické analýzy, analýzy modelů terénu, mapová algebra.Vizualizace dat - přehled.Základy kartografie, vytváření výstupů: grafy a mapy. Kompoziční prvky mapy, kartografické vyjadřovací prostředky.

Získané způsobilosti

Student bude schopen prakticky aplikovat základní metody vizualizace dat a metody prostorových analýz, především pro zpracování vektorových dat.

Literatura

Voženílek V. Aplikovaná kartografie I. Olomouc, 2004. ISBN 80-244-0270-X.KOMÁRKOVÁ, J., KOPÁČKOVÁ, H. Geografické informační systémy (pro kombinovanou formu studia). Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-819-5.TUČEK, J. Geografické informační systémy. Teorie a praxe. Praha, 1998. ISBN 80-7226-091-X.LONGLEY, P.A., GOODCHILD, M., MAGUIRE, D.J., RHIND, D,W. Geographic Information Systems and Science. John Wiley & Sons, 2010. ISBN 978-0470721445.SLOCUM, T.A. Thematic cartography and geovisualization. Upper Saddle River : Pearson Education, 2009. ISBN 978-0-13-229834-6.http://gis.zcu.cz/studium/ugi/elearning/index1.htmhttp://gis.vsb.cz/publikace/ugisČAPEK, R. a kol. Geografická kartografie. Praha, 1992. http://gis.vsb.cz/dokumenty/dns-gps/at_download/file/http://gisak.vsb.cz/gportalnullKolektiv. Panel-GI kompendium. Průvodce světem geoinformací a geografických informačních systémů. Vienna, 2000. ISBN 3-901716-22.http://gis.vsb.cz/GIS_Ostrava/

Požadavky

Zápočet: je udělen na základě vypracování a úspěšné obhajoby samostatného zápočtového projektu (jednoho korespondenčního úkolu) do konce přednáškového období zimního semestru. Zkouška: skládá se z písemné a ústní části. Prověřuje se stupeň znalostí a schopnost aplikovat nabyté znalosti na řešení praktických problémů. Podmínkou je zápočet a pro přistoupení k ústní části je potřeba získat min. 65 % z maximálního možného bodového zisku z písemné části.Podrobné (upřesňující) požadavky ke klasifikaci jsou zveřejněny při zahájení semestru ve Stagu formou "Publikace studijních materiálů".

Garant

doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.doc. Ing. Jitka Komárková, Ph.D.Mgr. Pavel Sedlák, Ph.D.