Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do informačních systémů (USII / KISVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KISVS - Úvod do informačních systémů, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, data a jejich kvalita, informace a její definice, informační systém, velmi stručný úvod do základů teorie systémů.Informatizace veřejné správy, eGovernment.Modelování procesů.Klasifikace informačních systémů.Systémová integrace.Varianty řešení informačního systému.Životní cyklus a metodiky vývoje informačního systému.Projekty řízení informačních systémů.Kvalita informačních systémů a její hodnocení, modely kvality.Bezpečnost informačních systémů, bezpečnostní hrozby a rizika, bezpečnostní politika.Geografické informační systémy, geodata a kartografie - stručný úvod.

Získané způsobilosti

Student bude schopen aktivně se podílet na projektech implementace informačních a komunikačních technologií jak ve veřejné správě, tak v komerční sféře. Dále bude schopen používat jednodušší GIS nástroje pro vizualizaci a základní analýzy prostorových dat.

Literatura

Date J. An Introduction to Database Systems. Addison-Wesley Publishing Company, 2004. Voříšek J. a kol. Aplikační služby IS/ICT formou ASP: Proč a jak pronajímat informatické služby. Praha, 2004. ISBN 80-247-0620-2.Staudek J. Bezpečnost informačních systémů. Praha, 2000. Tuček J. Geografické informační systémy. Teorie a praxe. Praha, 1998. nullKomárková J., Kopáčková H., Bílková R., Máchová R. Úvod do informačních systémů: pro kombinovanou formu studia. Pardubice, 2006. Molnár Z. Efektivnost informačních systémů. Praha, 2001. Komárková J., Kopáčková H. Geografické informační systémy (pro kombinovanou formu studia). Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-819-5.Kanisová H., Muller M. UML srozumitelně. Brno, 2004. ISBN 80-251-0231-9.Novotný O., Pour J., Slánský D. Business Intelligence: Jak využít bohatství ve vašich datech. Praha, 2005. ISBN 80-247-1094-3.Alter S. Information Systems: The Foundation of E-Business. Upper Sadle River, 2002. KOMÁRKOVÁ J. Kvalita webových geografických informačních systémů. Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-056-9.Šimonová, S., Myšková, R., Jirava, P. Projektování informačních systémů - UML, procesní řízení. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2006. Ward J., Peppard J. Strategic planning for information systems. Chichester, 2002. ISBN 0-470-84147-8.

Požadavky

Zápočet: je udělen na základě vypracování a úspěšné obhajoby zadaných úkolů ve stanovených termínech. Zkouška: skládá se z písemné a ústní části. Prověřuje se stupeň znalostí a schopnost aplikovat nabyté znalosti na řešení praktických problémů. Podmínkou je zápočet a pro přistoupení k ústní části je potřeba získat min. 65 % z maximálního možného bodového zisku z písemné části.Podrobné (upřesňující) požadavky jsou zveřejněny při zahájení semestru ve Stagu formou "Publikace studijních materiálů".

Garant

Ing. Hana Kopáčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Kopáčková, Ph.D.