Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozhodovací procesy (USII / KROP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KROP - Rozhodovací procesy, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozhodování a rozhodovací proces.Přístupy k rozhodování za jistoty, rizika a neurčitosti.Vícekriteriální (multikriteriální) rozhodování za jistoty.Vícekriteriální (multikriteriální) rozhodování za neurčitosti.Syntéza a analýza metod vícekriteriálního rozhodování.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen matematicky formulovat rozhodovací problém a vybrat vhodnou metodu pro jeho řešení, s důrazem na multikriteriální rozhodování za jistoty a neurčitosti. Dokáže uvedený problém algoritmizovat a na jeho základě navrhnout "skript" v MATLAB-u.

Literatura

RAMÍK, J. Analytic hierarchy process (AHP) v malém a středním podnikání. Opava, 2000. ISBN 807248088X.FOTR, J. - ŠVECOVÁ. L. etc. Manažerské rozhodování. Postupy, metody a nástroje. Ekopress, 2. vydání, 2010. FOŘT, J. etc. Manažerské rozhodování. Praha: Ekopress, 2000. ISBN 8086119203.TRUBAN, E.- ARONSON, J. E. Decision Support Systems and Intelligent Systems. 5th edition. New Jersey: Prentice-Hall, Inc. A Simon & Schuster Company, 1998. ISBN 0137409370.SAATY, T. L. The Analytic Hierarchy Process. New York : McGraw-Hill International Book Company, 1980. ISBN 0070543712.KŘUPKA, J.- OBRŠÁLOVÁ, I. etc. Assessment if Investment Alternatives in Environmental System based on Multiple Criteria Decision Making. In: Olej, V., Obrsalova, I., Krupka, J. (Eds.) Modelling of Selected areas of Sustainable Development by Artificial Intelligence and Soft Computing. Univerzita Pardubice: Grada Publishing, 2009, s. 133-150. ISBN 978-80-247-3167-4.

Požadavky

V průběhu semestru se uskuteční konzultace trvání 3 a 3 hodiny. V rámci první konzultace bude objasněna problematika základních okruhů; budou poskytnuty podrobnější informace k zpracování podkladů pro práci "Návrh algoritmů rozhodování"; bude řešena problematika vybraného specifického okruhu z oblasti rozhodování. Na závěr semestru v rámci druhé konzultace budou studenti v počítačové laboratoři navrhovat rozhodovací algoritmy v MATLAB-u.Během semestru si studující samostatně vypracují zadané úlohy. Obsah úloh shrnující danou problematiku bude upřesněn na úvodním tutoriálu a/nebo ve STAG-u. Práce "Návrh algoritmů rozhodování" budou k posouzení a ohodnocení studující odevzdávat tutorovi podle upřesnění v elektronické formě.Podmínky k udělení zápočtu: zpracování stanovených úloh v průběhu semestru; odevzdání závěrečné práce do stanoveného termínu a její přijetí vyučujícím; vykonání zápočtového testu, který je zaměřen na ověření získaných zručností. Zkouška: písemná. Otázky jsou zaměřeny na pochopení obsahu zadaných okruhů a k vypracované práci "Návrh algoritmů rozhodování".

Garant

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.