Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémová dynamika (USII / KSDY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KSDY - Systémová dynamika, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systémové myšlení Nástroje systémového a tvořivého myšlení2. Mentální modely, dovednosti systémového myšlení3. Základní systémové archetypy4. Systémová dynamika5. Praktické ukázky modelů - meze růstu, populace, řetězec stárnutí, nádrž, úvěr, bankovní účet6. Postup při vytváření modelů - definice problému, sběr dat, stanovení předpokladů a hypotéz, definiceproměnných, jejich jednotek a určení jejich druhů (hladiny, toky, konstanty, proměnné), formulace aformalizace modelu, testování modelu, what if analýza a simulace s modelem atd.7. Modelování dynamických systémů definice proměnných, prvky využitelné v modelu (toky, hladiny,konstanty, proměnné, spoje), nastavení doby a kroku simulace, metody integrace8. Rozšířené možnosti modelovacích nástrojů prvky pro zadávání vstupních hodnot modelu (grafové funkce,vstupní pole, potenciometry a podobně.)9. Rozšířené možnosti modelovacích nástrojů prvky pro zobrazování výsledků simulací (grafy, hodnotové pole,tabulky a podobně)10. Modelování základních stavebních kamenů modelů a jejich matematická interpretace (ukázka převodumatematického popisu - diferenciální rovnice na model) kladná zpětná vazba, záporná zpětná vazba, S křivka11. Modelování základních stavebních kamenů modelů - přestřelení a zhroucení, oscilace, souběžné toky12. Představení SW dalších prostředků pro modelování dynamiky (Powersim, Vensim, Stella, IThing, Dynamo)

Získané způsobilosti

Student bude seznámen se základními zástupci všech typů funkcí a po absolvování bude umět rozhodnout o vhodnosti použití těchto funkcí v konkrétní situaci. Student bude schopen pracovat s rozsáhlými seznamy, libovolně editovat a předzpracovávat data, připravit grafy pro názornou prezentaci, a využít dalších nástrojů, které Excel nabízí.

Literatura

Mildeová, S., Vojtko V. Systémová dynamika. VŠE, 2008. ISBN 978-80-245--1445-.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočet je udělen za splnění úkolů, které jsou při zahájení semestru zveřejněny ve studijních materiálech ve stagu.Požadavky ke zkoušce:Podmínkou je zápočet. Zkouška se skládá z písemné části na PC, která prověřuje schopnost vypracování praktických příkladů.Bližší informace jsou ve studijních materiálech ve stagu.

Garant

prof. Ing. Jan Čapek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Čapek, CSc.