Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie systémů II (USII / KTSY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KTSY2 - Teorie systémů II, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Matematický popis dynamických systémů řízení.Vlastnosti a charakteristiky řídících systémů.Modelování a identifikace systémů.Nástroje pro modelování a simulaci systémů v prostředí MATLAB a tvorba m-files v MATLAB-u.Syntéza spojitých lineárních systémů řízení.Analýzu a syntézu diskrétních, adaptivního a fuzzy systémů řízení.Měkké "soft" systémy řízení.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen vytvořit matematický model systémů logického řízení, spojitého lineárního řízení, diskrétního systému řízení, adaptivního řízení a fuzzy řízení v MATLAB-u, navrhnout simulační model v MATLAB/Simulink-u a získané výsledky analyzovat.

Literatura

BALÁTĚ, J. Automatické řízení. Praha: BEN, nakladatelství technické literatury, 2003. BEN, 2004. ŠIMONČIČ, S. I. Ekonomická kybernetika. Praha: SNTL, 1986. KŘUPKA, J., KAŠPAROVÁ, M. Modelování v kostce pro MATLAB a Simulink. Distanční opora. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2009. BAGRINOVSKIJ, A. K. Modely a metódy ekonomickej kybernetiky. Bratislava: ALFA, 1979. JOHN, J. Systémy a řízení. Praha : ČVUT, 1998. ŠTACH, J. Základy teorie systémů. Praha : SNTL, 1982. DUŠEK, F. MATLAB a Simulink - úvod do používání. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. SKOGESTAD, S. - POSTLETHWAITE, I. Multivariable feedback control : analysis and design. Chichester : John Wiley & Sons, 1996. TŮMA, F. Kybernetika. 6. vyd., Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. MAŘÍK, V. - ZDRÁHAL, Z. Obecná teorie systémů. Řešené příklady. Praha : Ediční středisko ČVUT, 2001. KŘUPKA, J. Teorie systémů 1 pro kombinovanou formu studia. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2007. ISBN 80-7194-923-X.

Požadavky

V průběhu semestru se uskuteční tutoriál v trvání 3 hodin a jedno cvičení v počítačové laboratoři v trvání 5 hodin. V rámci prvního tutoriálu, na začátku semestru, bude objasněna problematika základních okruhů. Zároveň budou poskytnuty podrobnější informace k zpracování podkladů pro práci "Návrh a analýza systému" a bude řešena problematika vybraného specifického okruhu. Na závěr semestru v rámci soustředění budou studenti v počítačové laboratoři navrhovat a analyzovat systémy v MATLAB\Simulink\Continuous, MATLAB\Simulink\Discrete a MATLAB\fuzzy toolbox.Podmínky k udělení zápočtu: zpracování stanovených úloh v průběhu semestru; odevzdání závěrečné práce do stanoveného termínu a její přijetí vyučujícím; vykonání zápočtového testu, který je zaměřen na ověření získaných zručností v MATLAB-u. Zkouška: písemná. Otázky jsou zaměřeny na pochopení obsahu zadaných okruhů a k vypracované práci "Návrh a analýza systému".

Garant

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.Ing. Pavel Jirava, Ph.D.doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.