Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělá a výpočetní inteligence I (USII / KUVI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / KUVI1 - Umělá a výpočetní inteligence I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fuzzy inferenčné systémy.Návrh fuzzy inferenčného systému Mamdani.Návrh fuzzy inferenčnéh systému Takagi-Sugeno.Základné pojmy neurónových sietí.Rozklad množiny objektov na trénovaciu a testovaciu množinu.Modely neurónových sietí.Proces učenia v neurónových sieťach.Návrh modelov na klasifikáciu a predikciu ekonomických procesov pomocou neurónových sietí.Evolučné stochastické optimalizačné algoritmy.Optimalizácia pomocou genetických algoritmov.Neuro-fuzzy-genetické systémy.Uplatnenie umelej a výpočtovej inteligencie v rozhodovaní a riadení.

Získané způsobilosti

Po absolvovaní predmetu by mal študent vedieť navrhovať fuzzy inferenčné systémy na klasifikáciu a predikciu hlavne v ekonomickej, sociálnej a environmentálnej oblasti a by mal vedieť navrhovať modely na báze neurónových a fuzzy neurónových sietí.

Literatura

KUNCHEVA, L.I. Fuzzy Classifier Design. A Springer Verlag Company, Germany, 2000. ISBN 80-7194-095.OLEJ V. Modelovanie ekonomických procesov na báze výpočtovej inteligencie. Miloš Vognar - M&V, Hradec Králové, 2003. ISBN 80-903024-9-1.KVASNIČKA, V. a kol. Úvod do teórie neurónových sietí. Bratislava: IRIS, 1997. OLEJ, V., HÁJEK, P. Úvod do umělé inteligence. Moderní přístupy. Univerzita pardubice, 2010. ISBN 978-80-7395-307-2.OLEJ, V., HÁJEK, P. Úvod do umělé inteligence. Klasická umělá inteligence. Univerzita pardubice, 2009. ISBN 978-80-7395-241-9.

Požadavky

Spracovanie a úspešné obhájenie dvoch projektov s úspešnosťou min. 60%, písomné preskúšanie počas semestra. Vyhodnotenie zápočtu: 50% hodnotenie projektov, 50% hodnotenie písomného preskúšania. Skúška: písomná.

Garant

prof. Ing. Vladimír Olej, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Olej, CSc.