Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Business Intelligence (USII / PBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / PBI - Business Intelligence, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předzpracování dat, proces jejich konsolidace, práce s registry veřejné správy, metriky pro měření kvality dat, datový auditAnalýza časových řad.Business Intelligence (BI) -principy a využitíRozhodování.Vícekriteriální metody rozhodování.Rozhodování za neurčitosti.Rozhodování za rizika.Statistické a nestatistické přístupy k rozhodování.Úvod do systémů pro podporu rozhodování.Databázové hledisko při návrhu systému BI.Systémový přístup k rozhodovacímu procesu (realita-systém-model-rozhodnutí).Technologie pro podporu rozhodování.Metodologie, technické komponenty a konstrukce DSS jako součást BI.Modelování v BI (analýza a návrh aplikaci pro podporu BI).Nové trendy v oblasti BI a konkurenčním zpravodajství.

Získané způsobilosti

Student bude mít základní přehled o problematice rozhodování, bude umět vysvětlit podstatu rozhodování v jednotlivých podmínkách rozhodování. Bude schopen řešit rozhodovací úlohy s využitím programových nástrojů pro podporu rozhodování. Bude znát základní strukturu těchto systémů a úlohu jednotlivých komponent.

Literatura

nullMallach, E. G. Decision Support Systems and Data Warehouse Systems. New York, McGraw-Hill Companies, 2000. ISBN 0-07-289981-6.Turban, E., Aronson, J. E. Decision support systems and intelligent systems. 1998. ISBN 0-13-740937-0.Fotr, J., Dědina, J. Manažérské rozhodování. Praha: Ekopress, 2003. 2003. Ragsdale, C. T. Spreadsheet Modeling & Decision Analysis. Thomson, Ohio, USA, 2004. ISBN 0-324-20305-5.http://www.infoharvest.com/ihroot/infoharv/CDPFreeDownloads.asp#Student30Turban, E., Aronson, J. E., Liang, T. P., Sharda, R. Decision Support and Business Intelligence Systems, osmé vydání, New Jersey: Pearson Education, 2007. 2007. ISBN 0-13-198660-0.Berthold, M., Hand, D. J. Intelligent Data Analysis, Springer-Verlag. New York, 2003. ISBN 3-540-43060-1.User s manual and a online tutorial of ECON6. User s manual of MEDIA. User s manual of MERIT. Gass, S. I., Harris, C. M. Encyclopedia of Operations Research and Management Science - centennial edition, druhé vydání, Dodrecht: Kluwer AP, 2004. 2004. ISBN 0-7923-7827-X.

Požadavky

Zápočet: minimálně 75% účast na cvičeních;zpracování zadaných úloh na cvičení s úspěšností každé úlohy minimálně na 60%, (tj. hodnocení 3);odevzdání vypracovaného zápočtového projektu podle zadání.Zkouška: písemná a ústní, obhájit závěrečnou práci na zadané téma z problematiky předmětu.Hodnocení: 40% průběžné hodnocení z cvičení, 60% závěrečná práce a její obhajoba, písemné přezkoušení a reakce na otázky zkoušejícího.

Garant

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.doc. Ing. Pavel Petr, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.doc. Ing. Pavel Petr, Ph.D.Ing. Renáta Máchová, Ph.D.