Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kartografie (USII / PKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / PKAR - Kartografie, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do kartografieMatematické základy kartografických dělKartografická zobrazeníObsah a náplň mapJazyk mapyKartografiké vyjadřovací prostředkyBarva v mapovém obsahuPopis a písmo na mapáchPráce při vzniku mapyDějiny světové kartografieStaré mapy našich zemíZáklady typografie (pravidla pro psaná počítačového textu)Základy počítačové grafiky (ukázka práce v grafických programech)

Získané způsobilosti

Student bude schopen se orientovat v problematice geografické kartografie a tematické kartografie. Kromě toho bude student schopen tyto metody aplikovat.

Literatura

VOŽENÍLEK, V. Aplikovaná kartografie I - tematické mapy. Olomouc, 1999. ČAPEK R. Geografická kartografie. Praha, 1992. VOŽENÍLEK, V. Metody tematické kartografie ? vizualizace prostorových jevů. Olomouc, 2011. http://gis.vsb.cz/PAN/Skoleni_Texty/TextySkoleni/kartogafie.pdfŘEZÁNKOVÁ, H. Analýza dat z dotazníkových šetření. 2011. KRAAK MENNO-JAN, ORMELING FERJAN. Cartography - Visualization of Spatial Data. 2010. TŮMA, T. Počítačová grafika a design: průvodce začínajícího grafika. 2007. MIKLOŠIK F. Státní mapová díla České republiky. Brno, 1997. KAŇOK, J. Tematická kartografie. Ostrava, 1999. VEVERKA, B. Topografická a tematická kartografie. Praha, 1997. HASHIMOTO, A. Velká kniha digitální grafiky a designu. 2008. HASHIMOTO, A. Velká kniha digitální grafiky a designu. 2008. ŘEZANKOVÁ, H. Analýza dat z dotazníkových šetření. KRAAK MENNO-JAN, ORMELING FERJAN. Cartography - Visualization of Spatial Data. ROBINSON, A. H. Elements of Cartography. New York, 1995. TŮMA, T. Počítačová grafika a design: průvodce začínajícího grafika.

Požadavky

Předmět je absolvován na základě odevzdání a uznání všech dílčích úkolů zadaných v rámci cvičení v doporučeném termínu, nejpozději však do konce přednáškového období a obhajoby semestrální mapy. Při obhajobě budou prověřeny i teoretické znalosti z kartografie.

Garant

Mgr. Pavel Sedlák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Sedlák, Ph.D.Mgr. Pavel Sedlák, Ph.D.