Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémová dynamika (USII / PSDY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / PSDY - Systémová dynamika, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systémové myšlení Nástroje systémového a tvořivého myšlení2. Mentální modely, dovednosti systémového myšlení3. Základní systémové archetypy4. Systémová dynamika5. Praktické ukázky modelů - meze růstu, populace, řetězec stárnutí, nádrž, úvěr, bankovní účet6. Postup při vytváření modelů - definice problému, sběr dat, stanovení předpokladů a hypotéz, definice proměnných, jejich jednotek a určení jejich druhů (hladiny, toky, konstanty, proměnné), formulace a formalizace modelu, testování modelu, what if analýza a simulace s modelem atd.7. Modelování dynamických systémů definice proměnných, prvky využitelné v modelu (toky, hladiny,konstanty, proměnné, spoje), nastavení doby a kroku simulace, metody integrace8. Rozšířené možnosti modelovacích nástrojů prvky pro zadávání vstupních hodnot modelu (grafové funkce,vstupní pole, potenciometry a podobně.)9. Rozšířené možnosti modelovacích nástrojů prvky pro zobrazování výsledků simulací (grafy, hodnotové pole, tabulky a podobně)10. Modelování základních stavebních kamenů modelů a jejich matematická interpretace (ukázka převodumatematického popisu - diferenciální rovnice na model) kladná zpětná vazba, záporná zpětná vazba, S křivka11. Modelování základních stavebních kamenů modelů - přestřelení a zhroucení, oscilace, souběžné toky12. Představení SW dalších prostředků pro modelování dynamiky (Powersim, Vensim, Stella, IThing, Dynamo)

Získané způsobilosti

Student bude seznámen se základními zástupci všech typů funkcí a po absolvování bude umět rozhodnout o vhodnosti použití těchto funkcí v konkrétní situaci. Student bude schopen pracovat s rozsáhlými seznamy, libovolně editovat a předzpracovávat data, připravit grafy pro názornou prezentaci, a využít dalších nástrojů, které Excel nabízí.

Literatura

Mildeová S., Vojtko V.:. Systémová dynamika. VŠE, 2008. ISBN 978-80-245-1448-2.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočet je udělen za splnění úkolů, které jsou při zahájení semestru zveřejněny ve studijních materiálech ve stagu.Požadavky ke zkoušce:Podmínkou je zápočet. Zkouška se skládá z písemné části na PC, která prověřuje schopnost vypracování praktických příkladů.Bližší informace jsou ve studijních materiálech ve stagu.

Garant

prof. Ing. Jan Čapek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Čapek, CSc.prof. Ing. Jan Čapek, CSc.