Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie systémů I (USII / PTSY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / PTSY1 - Teorie systémů I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do obecné teorie systémů a obecné vlastnosti systémů.Popis statického a dynamického systému.Příklady kybernetických systémů.Definice, rozdělení a úvodní matematický popis řídících systémů.Prvky, vlastnosti a charakteristiky lineárních řídících systémů.Modelování a tvorba simulačních modelů řídících systémů.Nástroje pro modelování a simulaci systémů v prostředí MATLAB\Simulink\Continuous.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen využívat matematické nástroje pro analýzu logických, spojitých lineárních a fuzzy systémů řízení, na jejich základě vytvořit matematický model a ten následně v MATLAB/Simulinku realizovat a analyzovat.

Literatura

ŠIMONČIČ, S. I. Ekonomická kybernetika. Praha: SNTL, 1986. TŮMA, F. Kybernetika. 6. vyd., Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. KŘUPKA, J., KAŠPAROVÁ, M. Modelování v kostce pro MATLAB a Simulink. Distanční opora. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2009. BAGRINOVSKIJ, A. K. Modely a metódy ekonomickej kybernetiky. Bratislava: ALFA, 1979. JOHN, J. Systémy a řízení. Praha : ČVUT, 1998. KŘUPKA, J. Teorie systémů 1 pro kombinovanou formu studia. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2007. ISBN 80-7194-923-X.KŘUPKA, J., KAŠPAROVÁ, M. Úvod do teorie systémů. Multimediální opora na CD-ROM, Pardubice, 2007. Pardubice, 2007. ISBN 978-80-7194-955-8.DUŠEK, F. MATLAB a Simulink - úvod do používání. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. nullBALÁTĚ, J. Automatické řízení. Praha: BEN, nakladatelství technické literatury, 2003.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:- minimální účast na cvičeních a splnění průběžných úkolů na cvičeních;- absolvovat zápočtový test na závěrečném cvičení. Zkouška:- písemná forma zkoušky.

Garant

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Křupka, Ph.D.Ing. Pavel Jirava, Ph.D.Ing. Tomáš KořínekIng. Filip MezeraIng. Martin Šanda