Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy informatiky (USII / PTZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USII / PTZI - Teoretické základy informatiky, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, terminologie, základní pojmy.Systémová věda a systémový přístup.Modelování, model.Úvod do teorie informace a informatiky.Přístupy k pojmu informace.Člověk a informace.Zdroje informací.Data, informační obsah dat.Transformace informací a zpracování dat.Komunikační řetězec.Signály a jejich přenos komunikačním řetězcem.Komprimace dat.Kybernetické pojmy a kybernetická abstrakce.Shrnutí přednášené látky.Vyzdvihnutí souvislostí a naznačení dalšího směru vývoje v dané problematice.

Získané způsobilosti

Student bude schopen se orientovat v problematice kterou bude v následujících letech studovat, bude rozumět základním pojmům jako je Informace, Entropie, Komunikační kanál aj. Získané poznatky bude bude umět zdůvodnit a obhájit v odborné diskuzi.

Literatura

nullCove, T., M.,Thomas, J., A. Elements of Information Theory 2nd Edition. Wiley-Interscience, 2006. ISBN 978-0471241959.Roman, A. Introduction to Coding and Information Theory. Springer, 2006. Čapek, J., Máchová, R. Teoretické základy informatiky. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-574-8.Vaníček, J. a kol. Teoretické základy informatiky. Praha: Kernberg Publishing, 2007. ISBN 978-80903962-4-1.nullGolan, A. Information and Entropy Econometrics - A Review and Synthesis. Now Publishers Inc, 2008. ISBN 978-1601981042.Čapek, J. Teoretické základy informatiky. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2007. ISBN 978-80-7395-035-4.

Požadavky

Zápočet: Podmínkou k udělení zápočtu je účast na cvičeních vypracování a obhájení eseje na dané téma. K obhajobě může student přistoupit pouze tehdy splňuje-li minimální požadavky a je-li jeho esej kladně ohodnocena vyučujícím. V opačném případě musí esej předělat.Esej musí být odevzdána nejpozději ve 13. výukovém týdnu a obhájena nejpozději ve 14. výukovém týdnu.Při obhajobě eseje musí student prokázat svou znalost tématu zpracovaného v eseji.Zkouška: písemná a ústní. Podmínkou je zápočet.

Garant

prof. Ing. Jan Čapek, CSc.Ing. Renáta Máchová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Renáta Máchová, Ph.D.Ing. Jana FilipováIng. Martin IblIng. Renáta Máchová, Ph.D.Ing. Martin Novák