Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociology (USSV / ASOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / ASOC - Sociology, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky - vymezení předmětu, struktura sociologie, význam pro praxi.Precizace socilogických jevů.Dějiny sociologie v genezi.Typy výzkumů (audit, marketingový výzkum, sociologický výzkum). Základní sociologické kategorie - sociální skupiny (klasifikace, znaky, skupiny, typy skupin).Normy a instituce.Deviace.Systém sociální kontroly, sankce.Hodnoty, hodnotový systém.Konflikty a jejich řešení (interpersonální, intrapersonální).Dílčí sociologické disciplíny, sociologie rodiny a mládeže.Sociologie volného času - časový snímek jako sociologická metoda, vyplnění aktivit volného času.Sociologie práce a průmyslu, sociologie sídel, měst a venkova.

Získané způsobilosti

Student bude schopen se orientovat v základních sociologických pojmech a využívat je při studiu dalších ekonomických předmětů.

Literatura

VESELÁ, J. Některé problémy mládeže na začátku nového tisíciletí. Univerzita Pardubice, 2003. VESELÁ, J. Sociologický výzkum a jeho metody. UPce, 2006. VESELÁ, J. Sociologie. Pardubice: Univerzita Pardubice , 2002. -. -. nullVESELÁ, J. Některé problémy mládeže na začátku nového tisíciletí. Univerzita Pardubice, 2005 pokračování. JANDOUREK, J. Sociologický slovník. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-269-.PETRUSEK, M. Sociologie. Praha: SPN. 1992. Statistická ročenka. Praha : ČSÚ 2005 ad.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě písemného testu a ústního pohovoru.

Garant

Mgr. Jan Mandys, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Mandys, Ph.D.Mgr. Jan Mandys, Ph.D.