Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika životního prostředí (USSV / KEZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / KEZP - Ekonomika životního prostředí, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky vztahu ekonomiky, společnosti a životního prostředí.Strategie udržitelného rozvoje.Agenda 21, Local Agenda 21, prosazování koncepce TUR v území.Koncepce sledování TUR, schéma hnací síla, zátěž, stav, dopad, odpověď.Indikátory TUR.Hnací síly změn životního prostředí.Populace, vzorce spotřeby, globalizace, trh, investice, ekonomický rozvoj, technický rozvoj.Vývoj a dopady primárního sektoru na životní prostředí a možnosti řešení.Zemědělství, vodohospodářství, rybářství, lesnictví, biodiverzita.Vývoj a dopady energetiky a dopravy na životní prostřed, možnosti řešení.Klimatické změny, kvalita ovzduší a další dopady.Vývoj a dopady domácností a vybraných odvětví průmyslu na životní prostředí, možnosti řešení.Spotřeba domácností, generování odpadu, dopady průmyslu a možnosti řešení.Zdraví a ŽP, environmentální demokracie, efektivita využívání zdrojů.Výkon péče o životní prostředí v zahraničí a v ČR.Práce s veřejností v oblasti ochrany ŽP.Plánování efektivního programu, problematika vyjadřování rizik, dialog s veřejností, hodnocení účinnosti postupů.Informační systémy o životním prostředí.Environmentální právo v ČR a EU.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni strukturovat a zhodnotit většinu základních environmentálních problémů, se kterými se lze v oblasti veřejné správy i soukromého sektoru setkat. Budou se rovněž orientovat v environemtálních a ekonomických souvislostech využívání obnovitelných zdrojů energií.

Literatura

Moldan B. Ekologická dimenze udržitelného rozvoje. Karolinum, Praha 2001. KRAMER, M., URBANIEC, M., RIETSCHELOVÁ, I. Mezinárodní management životního prostředí II.Praha: C.H. Beck, 2005. KRAMER M.,URBANIEC M.,OBRŠÁLOVÁ I. a kol.:. Mezinárodní management životního prostředí.Svazek I. Interdisciplinární rámcové podmínky environmentálně orientovaného podniku. Beckova Edice Ekonomie Beck Praha 2005 ISBN 80-7179-919-X. Dirner,V. a kol. Ochrana životního prostředí. Praha: MŽP,TU VŠB,1997. BOŽEK F.,URBAN R., ZEMÁNEK Z. Recyklace. Moravia Tisk Vyškov 2003 ISBN 80-238-9919-9. HERČÍK M.:. 111 otázek a odpovědí o životním prostředí. Montanex Ostrava 2004 ISBN 80-7225-123-6.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě vypracování seminární práce v zadaném rozsahu.

Garant

Ing. Robert Baťa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Robert Baťa, Ph.D.doc. Ing. Ilona Obršálová, CSc.