Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika EU (USSV / KRPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / KRPU - Regionální politika EU, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politika Hospodářské a sociální soudržnosti a její místo mezi ostatními politikami EU.Rozvoj regionů a vývoj regionální politiky v Evropských společenstvích.Pravidla a principy, důvody existence RP na unijní úrovni.Strukturální fondy, Kohezní fond, rozpočet EU.Cíle Regionální politiky, Iniciativy EU, Teritoriální statistické jednotky, kritéria, spadající regiony.Regionální rozvoj čl. zemí jako efekt členství v EU - 6 původních zemí.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU Španělsko, Portugalsko, Řecko.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU Rakousko, Švédsko, Finsko.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU 10 zemí, členů od roku 2004, předvstupní pomoc.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU rozšířené od roku 2007.Aplikace Regionální politiky v České republice, organizační zajištění a administrativní systém.Programové dokumenty, rámec podpory společenství, národní rozvojový plán.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU - Česká republika.

Získané způsobilosti

Student bude schopen se orientovat v regionální politice aplikované Evropskou unií. Bude rozumět pojmům Politika hospodářské a sociální soudržnosti, Strukturální fondy, Kohezní fond, Cíle RP, NUTS a dalším odborným pojmům z této problematiky. Student si osvojí metodiku regionální politiky a bude schopen ji aplikovat v praxi. Za tímto účelem bude umět vybírat relevantní data a volit pro jejich třídění vhodnou metodu. Výsledky a znalosti bude umět interpretovat.

Literatura

MANDYSOVÁ, I.:. Evropská integrace, Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Pardubice, 2006. Skokan, K.:. Evropská regionální politika v kontextu vstupu České republiky do Evropské unie. Ostrava, 2003. Cihelková, I:. Nový regionlismus: teorie a případová studie (Evropská unie). Praha, 2007. nullCihelková, I.:. Regionilsums a multilateralismus: základy nového světového obchodního řádu?. Praha, 2010.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě schválené seminární práce.Podmínkou absolvování zkoušky je úspěšné napsání zkouškového testu nebo úspěšné abslovování ústní zkoušky.

Garant

Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.