Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská hospodářská integrace (USSV / PEIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / PEIN - Evropská hospodářská integrace, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj evropské hospodářské integrace.Vývoj hospodářské integrace po 2. světové válce.Nejnovější integrační vývoj (vývoj 70. a 80. let, rozšiřování členství, Jednotný evropský akt, Maastrichtská a Amsterodamská smlouva, Smlouva z Nice, konvent, posílená spolupráce, postup rozšiřování členské základny).Instituce (všechny instituce EU, jejich funkce a složení, historický vývoj).Evropská komise.Evropský parlament.Evropská rada.Rada EU.Hospodářské politiky evropské unie - Regionální politika.Jednotný trh. Podnikání v Evrospské unii.Měnová politika a společná měna Euro.Zemědělská politika.Společná zahraniční a bezpečnostní Politika.Sociální politika.

Získané způsobilosti

Student bude podrobně obeznámen s hospodářským integračním vývojem Evropy. Student bude schopen se orientovat v institucích Evropské unie a zásadách jejich spolupráce. Bude rozumět jednotlivých politkám aplikovaným na evropské úrovni. Student bude seznámen s odbornou terminologií v daném oboru. Student si osvojí metodiku aplikace jednotlivých politik EU a bude schopen je aplikovat v praxi. Za tímto účelem bude umět vybírat relevantní data a volit pro jejich třídění vhodnou metodu. Výsledky a znalosti bude umět interpretovat.

Literatura

MANDYSOVÁ, I.:. Evropská integrace, Univerzita Pardubice, 2006. Fiala, P., Pitrová, M.:. Evropská unie. Brno, 2009. MANDYSOVÁ, I.: . Podpora podnikání v ČR a v EU. Pardubice, 2009. ISBN 978-80-7395-220-4.Cihelková, I., Jakš, J., a kol. Evropská integrace - Evrospká unie. Kučerová, I.:. Evropská unie: hospodářské politiky. Praha, 2006. EL-AGRAA, A.:. The European Union, Economics and Policies. www stránky v českém a v jazycích EU, zejména oficiální stránky Evropské unie www.europa.eu.int.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě docházky na semináře a úspěšného odprezentování seminární práce. Zkouška bude udělena na základě úspěšně napsaného zkouškového testu nebo ústní zkoušky.

Garant

Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.