Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské systémy veřejné správy (USSV / PESV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / PESV - Evropské systémy veřejné správy, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní přednášená témata:Historický vývoj evropského prostoru.Základní formy evropské veřejné správy.Anglosaský, francouzský a německý model.Regionální rozdíly v evropské veřejné správě.Vztah státní správy a územní samosprávy.Finanční zabezpečení veřejné správy v Evropě.Působnost veřejné správy v Evropě.Práva a povinnosti zaměstnanců veřejné správy v Evropě.Služební zákon - personalistika ve veřejné správě.Metody hodnocení a odměňování ve veřejné správě.Moderní management v evropské veřejné správě.

Získané způsobilosti

Student bude schopen pochopit základní rozdíly ve výkonu správní činnosti v zemích patřících do tzv. kontinentálního a anglosaského systému veřejné správy, dobře se seznámit s charakteristikami tzv. evropského správního prostoru a se zprůsoby komunikace a kooperace mezi institucemi Evropské unie a národními správními úřady jednotlivých členských států.

Literatura

Lacina K. Evropská veřejná správa. EUPress Praha, 2004. Lacina K., Čechák V. Systémy veřejné správy. Professional Publishing, 2001. Pomahač.R, Vidláková, O. Veřejná správa, Praha C.H.Beck , 2002. Praha. C.H. Beck, 2002. Vidláková, O. Vzdělávání vrcholového managementu veřejné správy v některých zemích EU. Sci.Pap.Univerzita Pardubice, 2000. Lacina, K. Evropské systémy veřejné správy, Univerzita Pardubice 2005. Nemec J., Ochrana F., Pavel J. Kontrola ve veřejné správě, ASPI Publishing 2010.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je zpracování eseje, zkouška je ústní.

Garant

Ing. Robert Baťa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Robert Baťa, Ph.D.Ing. Robert Baťa, Ph.D.Ing. Roman Línek