Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika životního prostředí (USSV / PEZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / PEZP - Ekonomika životního prostředí, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky vztahu ekonomiky, společnosti a životního prostředí.Strategie udržitelného rozvoje.Agenda 21, Local Agenda 21, prosazování koncepce TUR v území.Koncepce sledování TUR, schéma hnací síla, zátěž, stav, dopad, odpověď.Indikátory TUR.Hnací síly změn životního prostředí.Populace, vzorce spotřeby, globalizace, trh, investice, ekonomický rozvoj, technický rozvoj.Vývoj a dopady primárního sektoru na životní prostředí a možnosti řešení.Zemědělství, vodohospodářství, rybářství, lesnictví, biodiverzita.Vývoj a dopady energetiky a dopravy na životní prostřed, možnosti řešení.Klimatické změny, kvalita ovzduší a další dopady.Vývoj a dopady domácností a vybraných odvětví průmyslu na životní prostředí, možnosti řešení.Spotřeba domácností, generování odpadu, dopady průmyslu a možnosti řešení.Zdraví a ŽP, environmentální demokracie, efektivita využívání zdrojů.Výkon péče o životní prostředí v zahraničí a v ČR.Práce s veřejností v oblasti ochrany ŽP.Plánování efektivního programu, problematika vyjadřování rizik, dialog s veřejností, hodnocení účinnosti postupů.Informační systémy o životním prostředí.Environmentální právo v ČR a EU.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni strukturovat a zhodnotit většinu základních environmentálních problémů, se kterými se lze v oblasti veřejné správy i soukromého sektoru setkat. Budou se rovněž orientovat v environemtálních a ekonomických souvislostech využívání obnovitelných zdrojů energií.

Literatura

Moldan B. Ekologická dimenze udržitelného rozvoje. Karolinum, Praha 2001. KRAMER, M., URBANIEC, M., RIETSCHELOVÁ, I. Mezinárodní management životního prostředí II.Praha: C.H. Beck, 2005. KRAMER M.,URBANIEC M.,OBRŠÁLOVÁ I. a kol.:. Mezinárodní management životního prostředí.Svazek I. Interdisciplinární rámcové podmínky environmentálně orientovaného podniku. Beckova Edice Ekonomie Beck Praha 2005 ISBN 80-7179-919-X. Ritschelová I. a kol. Úvod do politiky životního prostředí. Ústí nad Labem, 2003. ISBN 80-7044-414-2.BOŽEK F.,URBAN R., ZEMÁNEK Z.:. Recyklace. Moravia Tisk Vyškov 2003 ISBN 80-238-9919-9. Bell S., Morse S. Sustainability Indicators. Measuring the Immeasurable?. London, 2008. ISBN 978-1-84407-299-6.HERČÍK M.:. 111 otázek a odpovědí o životním prostředí. Montanex Ostrava 2004 ISBN 80-7225-123-6.

Požadavky

Účast na cvičeních.Zápočet je udělen na základě aktivní účasti na cvičeních.

Garant

doc. Ing. Ilona Obršálová, CSc.

Vyučující

Ing. Robert Baťa, Ph.D.doc. Ing. Ilona Obršálová, CSc.Ing. Robert Baťa, Ph.D.Ing. Radko Kříž