Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní právo (USSV / POPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / POPR - Obchodní právo, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obchodní právo - základní pojmy, právní úprava podnikání v České republice.Obecná ustanovení o obchodních společnostech a družstvu.Veřejná obchodní společnost, komanditní společnost.Společnost s ručením omezeným.Akciová společnost.Družstvo, evropská družstevní společnost.Evropská společnost, Evropské hospodářské zájmové sdružení.Obchodní závazkové vztahy - vybrané otázky.Ochrana hospodářské soutěže.Cenné papíry.Stručný přehled probíhající rekodifikace soukromého právaObchodní korporace podle nové právní úpravyDalší vybrané otázky obchodního práva.

Získané způsobilosti

V rámci předmětu studenti získají základní poznatky zejména o systému právní úpravy podnikání v České republice, obchodních společnostech, obecných otázkách obchodních závazkových vztahů, ochraně hospodářské soutěže a cenných papírech v rozsahu, který odpovídá jejich studijnímu zaměření.

Literatura

Orientační znalost bude vyžadována v případě následujících právních předpisů: zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon, zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Pokud jde o nové předpisy soukromého práva - zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), je třeba, aby studenti získali alespoň základní přehled o nejdůležitějších změnách, které tyto předpisy oproti dosavadní právní úpravě přínášejí. Sedláček, Josef; Závurka, Milan. Úvod do obchodního práva. Pardubice, 2012. ISBN 978-80-7395-469-7.Dvořák, Tomáš; Eliáš, Karel; Pokorná, Jarmila. Kurs obchodního práva. Obchodní společnosti a družstva. 6. vydání. Praha. C. H. Beck., 2010. ISBN 978-80-7400-048-5.Bejček, Josef; Eliáš, Karel; Raban, Přemysl; a kol. Kurs obchodního práva. Obchodní závazky. 5. vydání. Praha. C. H. Beck., 2010. ISBN 978-80-7400-337-0.Kotásek, Josef; Pihera, Vlastimil; Pokorná, Jarmila; Raban, Přemysl; Vítek, Jindřich. Kurs obchodního práva. Právo cenných papírů. 5. vydání. Praha. C. H. Beck, 2009. ISBN 978-80-7179-454-7.Štenglová, Ivana; Plíva, Stanislav; Tomsa, Miloš; a kol. Obchodní zákoník. Komentář. 13. vydání. Praha. C. H. Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-354-7.Munková, Jindřiška; Kindl, Jiří. Zákon o ochraně hospodářské soutěže. Komentář. 2. vydání. Praha. C. H. Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-173-4.

Požadavky

zápočet:Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích hodnocená podle průběžných testů a diskusí o probírané problematice, minimální počet bodů nezbytných pro získání zápočtu sdělí vyučující studentům na prvním semináři. Dle rozhodnutí příslušných orgánů fakulty je dále nezbytná účast studenta na minimálně 75 % z celkového počtu seminářů. zkouška:ústní přezkoušení (včetně prověrky schopností pracovat s právními předpisy), možnost složit zkoušku z předmětu obchodní právo je podmíněna získáním zápočtu z uvedeného předmětu, minimální rozsah znalostí nezbytný pro úspěšné složení zkoušky vyplývá z anotace předmětu ÚVOD DO PRÁVA a dále ze seznamu základní literatury k předmětu OBCHODNÍ PRÁVO (viz níže).

Garant

Mgr. Josef Sedláček

Vyučující

Mgr. Josef SedláčekMgr. Josef SedláčekJUDr. Milan Závurka, Ph.D.