Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistné právo (USSV / PPPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / PPPR - Pojistné právo, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy v pojišťovnictví a jejich náplň, právní subjekty.Prameny pojišťovacího práva, systematika a související obory.Pojišťovací a zajišťovací činnosti, sdílení pojistného rizika.Zákon o pojišťovnictví, podnikání v pojišťovnictví.Pojištění jako závazkový právní vztah, pojistná smlouva.Povinné pojištění.Pojištění odpovědnosti za škodu.Pojištění ve vztahu k finančním produktům.Pojištění osob.Zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí.Pojišťovací zprostředkovatelé, agenti a makléři.Dohledová a kontrolní činnost v pojišťovnictví, registry.

Získané způsobilosti

Student bude rozumět obecným právním pojmům relevantním v pojištění a bude mít podrobnou znalost právních předpisů České republiky upravujících pojišťování. Předpisy bude umět i prakticky používat.

Literatura

Karfíková M., Přikryl V. a kol. Pojišťovací právo. Nakladatelství Leges 2010. ISBN 9788087212455.Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů. x. Zákon č.37/2004, Sb., o pojistné smlouvě, ve znění pozdějších předpisů. BOHMAN, L., DRYJOVÁ, L., WAWERKOVÁ, M.:. Zákon o pojistné smlouvě-komentář. Praha: Linde, 2004. x. Zákon č.168/1999 Sb., pojištění opovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, ve znění pozdějších předpisů. x. Zákon č.38/2004, Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí , ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Zápočet: aktivní účasti na seminářích a zpracování referátu dle zadáníZkouška: písemná, následuje ústní hodnocení a případná diskuse s vyhodnocením odpovědí.

Garant

JUDr. Jana Janderová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Martin ŠmídJUDr. Martin Šmíd