Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika EU (USSV / PRPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / PRPU - Regionální politika EU, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Politika Hospodářské a sociální soudržnosti a její místo mezi ostatními politikami EU.Rozvoj regionů a vývoj regionální politiky v Evropských společenstvích.Pravidla a principy, důvody existence RP na unijní úrovni.Strukturální fondy, Kohezní fond, rozpočet EU.Cíle Regionální politiky, Iniciativy EU, Teritoriální statistické jednotky, kritéria, spadající regiony.Regionální rozvoj čl. zemí jako efekt členství v EU - 6 původních zemí.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU Španělsko, Portugalsko, Řecko.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU Rakousko, Švédsko, Finsko.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU 10 zemí, členů od roku 2004, předvstupní pomoc.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU rozšířené od roku 2007.Aplikace Regionální politiky v České republice, organizační zajištění a administrativní systém.Programové dokumenty, rámec podpory společenství, národní rozvojový plán.Regionální rozvoj jako efekt členství v EU - Česká republika.

Získané způsobilosti

Student bude schopen se orientovat v regionální politice aplikované Evropskou unií. Bude rozumět pojmům Politika hospodářské a sociální soudržnosti, Strukturální fondy, Kohezní fond, Cíle RP, NUTS a dalším odborným pojmům z této problematiky. Student si osvojí metodiku regionální politiky a bude schopen ji aplikovat v praxi. Za tímto účelem bude umět vybírat relevantní data a volit pro jejich třídění vhodnou metodu. Výsledky a znalosti bude umět interpretovat.

Literatura

MANDYSOVÁ, I.:. Evropská integrace, Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Pardubice, 2006. Skokan, K.:. Evropská regionální politika v kontextu vstupu České republiky do Evropské unie. Ostrava, 2003. Cihelková, I:. Nový regionlismus: teorie a případová studie (Evropská unie). Praha, 2007. nullCihelková, I.:. Regionilsums a multilateralismus: základy nového světového obchodního řádu?. Praha, 2010.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě účasti na seminářích a odprezetnování seminární práce.Podmínkou absolvování zkoušky je úspěšné napsání zkouškového testu nebo úspěšné abslovování ústní zkoušky.

Garant

Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.Ing. Ivana Mandysová, Ph.D.