Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní právo a státověda (USSV / PUPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USSV / PUPS - Ústavní právo a státověda, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky ústavního práva a státovědy.Státní zřízení a formy vlády v historickém vývoji.Stát v mezinárodním společenství.Stát zřízení a formy vlády; státní moc; suverenita; státověda a ústavní právoÚstavní právo prameny, ústavní pořádek, vztah k mezinárodnímu právuDemokracie, dělba moci, právní státVývoj ústavního systému Československa a České republikyMoc zákonodárnáMoc výkonnáMoc soudníÚstavní soud, kontrola ústavnostiLidská práva 1- obecný úvod, základní východiska, klasifikaceLidská práva 2 právo na život, osobní svoboda, lidská důstojnost, ochrana vlastnictvíLidská práva 3 politická práva, práva hospodářská, sociální a kulturní, právo na soudní ochranu

Získané způsobilosti

Student získá schopnost orientace v základních pojmech a souvislostech ústavního práva České republiky a obecné státovědy.

Literatura

Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod. Listina základních práv a svobod. Ústava České republiky. Pavlíček V. a kol. Ústavní právo a státověda. 1. díl. Obecná státověda. Praha: Linde Praha, a. s., 1998. Klokočka, V. Ústavní systémy evropských států. Praha. LINDE 2006. MALÝ, K. a kol. Dějiny českého a československého práva do roku 1945. Praha: Linde, 1999. Montesquieu. O duchu zákonů. Aristoteles. Politika (Politeia). SLÁDEČEK, V. a kol. Ústava České republiky - komentář. Praha. C.H.BECK 2007. PLATÓN. Ústava (7. kniha).

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě aktivní účasti na cvičeních a úspěšně vypracovaného písemného testu

Garant

JUDr. Jana Janderová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Jana Janderová, Ph.D.JUDr. Jana Janderová, Ph.D.