Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk v komunikační praxi I (KAA / CKO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / CKO1 - Český jazyk v komunikační praxi I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čeština v současné komunikaci.Komunikační faktory, druhy komunikace, disciplíny zabývající se komunikací.Principy a hlavní okruhy českého pravopisu.Soustava českých samohlásek a souhlásek.Slovní zásoba, její rozvrstvení.Způsoby obohacování české slovní zásoby.Odvozování.Méně frekventované způsoby tvoření slov.Přejímání slov z jiných jazyků.Vlastní jména v systému slovní zásoby a v komunikaci.

Získané způsobilosti

Absolvent semináře umí teoreticky zdůvodnit pravopisné jevy a orientuje se v Pravidlech českého pravopisu. Absolvent dokáže propojit dva základní zdroje odborných informací - přednášky a zadanou studijní literaturu, a to v tématech zabývajících se zvukovou a grafickou stránkou jazyka, slovní zásobou češtiny a způsoby jejího obohacování s důrazem na tvoření slov.

Literatura

Hůrková,J. Česká výslovnostní norma. Scientia Praha 1993. Čechová,M. aj. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. ÚSTAV PRO JAZYK ČESKÝ. Pravidla českého pravopisu. Praha: Pansofia, 1993. ISBN 80-901373-6-9.Pravidla českého pravopisu (školní). Praha: Pansofia, 1993. SVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Praha: H+H, 2000. Slovník spisovné češtiny. Slovník spisovného jazyka českého. HAVRÁNEK, B.; JEDLIČKA, A. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna (příp. pozdější vydání)., 1996.

Požadavky

Povinná docházka.Připravenost a aktivní účast na seminářích.Závěrečný písemný test.

Garant

Mgr. Dagmar Magincová

Vyučující

Mgr. Dagmar Magincová