Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk v komunikační praxi II (KAA / CKO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / CKO2 - Český jazyk v komunikační praxi II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gramatika českého jazyka - morfologie a syntax.Slovní druhy, kritéria třídění a funkce v komunikaci.Mluvnické významy jmen.Tvarová soustava substantiv, vývojové tendence.Tvarová soustava adjektiv, zvláštnosti ve vyjadřování mluvnických významů.Tvarová soustava zájmen, jejich pravopis a funkce.Tvarová soustava číslovek, problémy s užíváním tvarů v mluvené a psané komunikaci.Slovesné kategorie, jejich komunikační funkce.Systém slovesných tvarů češtiny se zřetelem k vývojovým tendencím.Systém a komunikační funkce neohebných slovních druhů.Věta a výpověď.Syntaktické vztahy a větné členy.Větné členy základové a nezákladové.Souvětné útvary v češtině.

Získané způsobilosti

Absolvent semináře ovládá českou morfologickou normu. Je schopen upravit text se zřetelem ke komunikační situaci. Zná české mluvnice a umí se v nich orientovat

Literatura

ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Pravidla českého pravopisu z roku 1993, příp. pozdější vydání. Pansofia, Academia, &. HAVRÁNEK, B.; JEDLIČKA, A. Stručná mluvnice česká. 25., příp. další (novější) vydání. http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htmSVOZILOVÁ, N. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Praha: H+H, 2000. KAMIŠ, K.; KUBA, L.; MÜLLEROVÁ, E. Mluvnická, pravopisná a lexikální cvičení k Mluvnici češtiny pro střední školy. Praha: Fortuna, 1993. MARTINCOVÁ,O. a kol. Nová slova v češtině - Slovník neologizmů 1. Academia Praha, 1998. MARTINCOVÁ, O. a kol. Nová slova v češtině - Slovník neologizmů 2. Praha. Academia, 2004. Příruční mluvnice češtiny. NLN, 2000. Slovník spisovné češtiny.

Požadavky

Povinná docházka.Připravenost a aktivní účast na seminářích.Závěrečný písemný test.

Garant

Mgr. Dagmar Magincová

Vyučující

Mgr. Dagmar Magincová