Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrastivní fonetika (KAA / KOFA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / KOFA - Kontrastivní fonetika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky předmětu, základní rozdíly mezi jazyky v oblasti pravopisu a výslovnosti, termíny. Anatomie mluvidel. Mezinárodní fonetická abeceda.Klasifikace českých a anglických hlásek a jejich vlastnosti..výslovnost gramatických koncovek (-s, -es,'s,-ed).Vztah mezi psanou a mluvenou podobou v AJ a ČJ.Česká a anglická slabika.Český a anglický přízvuk: slovní přízvuk ve spojitosti se slovními druhy a morfologickou stavbou slova a větný přízvuk ve spojitosti s aktuálním členěním větným.Český a anglický rytmus ve vztahu k funkci slabiky a slovního přízvuku.Anglická funkční slova - jejich slabé a silné formy.Česká a anglická intonace a její funkce, melodém a jeho struktura, kadence melodému.Změny na úrovni hlásek v plynulé řeči v češtině a angličtině.

Získané způsobilosti

Student bude schopen popsat mechanismy produkce a percepce lidské řeči, systém anglických hlásek z hlediska artikulace a porovnat jej se situací v češtině. Studenti budou obeznámeni s typy fonetické transkripce angličtiny a češtiny a získají schopnost oba systémy užít v praxi. Studenti se setkají s různými variantami spisovné angličtiny a budou schopni identifikovat fonetickými rozdíly mezi nimi.

Literatura

O´ CONNOR, J. Better English Pronunciation (2nd ed.). Cambridge:CUP, 2000. ROACH, P. English Phonetics and Phonology. Cambridge:CUP. PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha: Karolinum, 1997. VOLÍN, J. IPA-Based Transcription for Czech Students of English. Praha:Karolinum. WELLS, J. Longman Pronunciation Dictionary. London: Arnold. CVRČEK, V. et al. Mluvnice současné češtiny 1/Jak se píše a mluví. Praha, Nakl. Karolinum, 2010. ISBN 978-80-246-1743-5.GIMSON, A. An Introduction to the Pronunciation of English. London: Arnold, 1980. CRYSTAL, D. Dictionary of Linguistics and Phonetics. Oxford: Blackwell, 1991. JONES, D. English Pronouncing Dictionary (ed. by P. Roach and J. Hartman). Cambrdige:CUP, 1997. BRADFORD, B. Intonation in Context. Cambridge: CUP, 1988. HEWINGS, M. Pronunciation tasks. Cambrdige: CUP, 1993. O´ CONNOR, J. D.; FLETCHER, C. Sounds English. London:Longman, 1991. KENWORTHY, J. Teaching English Pronunciation. London:Longman, 1987. JENKINS, J. The Phonology of English as an International Language. Oxford: OUP, 2001. BOWEN, T.; MARKS, J. The Pronunciation Book. London: Longman, 1992.

Požadavky

Povinná docházka do seminářů - povoleny 2 absence.Písemný test - minimum 65% a vytříbený mluvní projev v anglickém jazyce formou prezentace.

Garant

PhDr. Zuzana Nádraská, Ph.D.