Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkumné metody a práce s informacemi (KAA / PINFU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / PINFU - Výzkumné metody a práce s informacemi, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Badatelsky orientovaná výuka:Výzkum v oblasti výuky anglického jazyka.Vyhledávání informací, primární a sekundární informační zdroje.Práce se sekundárními zdroji.Fáze výzkumného procesu, otázka kvality výzkumu.Metody a techniky výzkumu: sběr primárních dat, jejich zpracování a interpretace.Etika výzkumu. Plagiátorství a ochrana dat.Akademický diskurz a práce s textem (formální úprava, citování, editování textu).Příprava, zpracování a prezentace realizovaného výzkumného šetření.

Získané způsobilosti

Student si v tomto předmětu osvojí dovednosti klíčové v oblasti výzkumu vyučování/učení se cizímu jazyku, tj. v oblasti plánování, přípravy a používání výzkumných metod a nástrojů, vyhodnocování získaných dat.

Literatura

HINKEL, ELI. Handbook of Research in Second Language Teaching and Learning: Volume 2. New York, 2011. ISBN 978-0-415-99872-7.NUNAN, D. Research Methods in Language Learning. Cambridge, 1992. MACKEY, ALISON a SUSAN M. GASS. Second Language Research: Methodology and Design. London, 2005. ISBN 978-0-8058-4249-4.DENSCOMBE, M. The Good Research Guide. Buckingham, 2003. BROWN,J.D. Understanding Research in Second Language Learning. Cambridge, 2002. PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Brno, 2000.

Požadavky

1. Aktivní účast na cvičeních (plnění zadaných úkolů v hodinách i v Moodle: unicom.upce.cz; kurz PINFU; heslo: pinfu), v případě nepřítomnosti vypracování úkolů v blogu.2. Příprava, realizace a prezentace výzkumného šetření (práce v týmu, samostatná práce).Skupinové úkoly:- stanovení tématu a cíle výzkumu- zpracování výzkumného designu (plánu)- vymezení úkolů a rolí jednotlivých studentů - příprava, prezentace (s vizuální oporou, např. MS PowerPoint) a obhajoba (znalost prezentované problematiky, včetně relevantní odborné a metodologické terminologie) závěrečné výzkumné zprávy - poskytování zpětné vazby v rámci skupiny i mezi skupinami (vzájemné hodnocení jednotlivých fází a závěrečné zprávy) Individuální úkoly:- zmapování dosavadního poznání ve zvolené výzkumné oblasti (úvod a teoretická východiska)- příprava a pilotáž výzkumných nástrojů (observační listy, rozhovor, dotazník, sociometrie, obsahová analýza a evaluace kurzu)- analýza, prezentace a diskuze zjištění (zpracování empirických dat)

Garant

Mgr. Irena Reimannová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Irena Reimannová, Ph.D.