Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj anglického jazyka (KAA / VYAJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / VYAJ - Vývoj anglického jazyka, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Goals of historical grammar. History and language, English in Indo-European context.Phonetics: Changes from Middle English to Modern English. Changes from Old English to Middle English. Interrelation between spelling and pronunciation.Older changes, European context. Comparative approachMorphology: Nouns and adjectives. Development of declension. Pronouns and articles. Verbs. System of tenses.Overview of the development of morphology.Major syntactic changes, analysis of the text.Vocabulary, periods of other languages influence.Recent development and changes, varieties of English.

Získané způsobilosti

Studenti se na základě diachronního pohledu na jazyk naučí lépe pochopit jazyk jako systém; na základě znalostí vývojových tendencí budou schopni vysvětlovat některé jevy současného jazyka, především z oblasti fonetiky a fonologie (ve vztahu k pravopisu), morfologie, slovní zásoby a stavby věty (na základě britské angličtiny) a také budou umět vysvětlit některé zdánlivé nepravidelnosti v současné angličtině, způsobené právě vývojem jazyka.

Literatura

Vachek Josef. English Past and Present: An Introductory Course. SPN Praha, 1990. FREEBORN D. From Old English to standard English ? a coursebook in language variation across time. New York : Palgrave Macmillan, 2006. Vachek Josef. Standard English in Historical Perspective. SPN Praha, 1991. Baugh, A. C., Cable, T. A History of English. Routledge, 1993. Bynon, Theodora. Historical Linguistics. CUP, 1993. Barber, Charles. The English Language. A historical Introduction. CUP, 1993. McMahon, April M.S. Understanding Language Change. CUP, 1995.

Požadavky

Studenti jsou povinni se aktivně účastnit přednášek a seminářů (maximálně 2 absence za semestr). Zkouška se skládá z písemného testu zaměřeného na aplikaci poznatků o vývoji anglického jazyka po stránce fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální (60 minut) a ústního pohovoru založeného na práci s textem.

Garant

PhDr. Šárka Ježková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Šárka Ježková, Ph.D.