Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny německy mluvících zemí (KCJ / DENZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / DENZ - Dějiny německy mluvících zemí, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se zabývá jak politickými, náboženskými a sociálními změnami, tak ekonomickým, technologickým a kulturním vývojem.Germánské kmeny a Římská říšeKarel Veliký a představa "říše" Martin Luther a reformaceKlasicismus a romantismus Průmyslová revoluceVývoj BerlínaVzestup a pád Habsburské říšePrvní a druhá světová válkaRozdělení Německa: NSR a NDRRok 1989Švýcarská alternativaNěmecko a Rakousko v Evropské unii

Získané způsobilosti

Studenti získají historický přehled dějin německy mluvících zemích, budou se orientovat v odborné literatuře.

Literatura

RUDOLF, H. U.; OSWALT, V. TaschenAtlas Deutsche Geschichte. Klett Verlag, Gotha, 2004. BLÁHOVÁ, M.; KOŠNAR, L. a kol. Úvod do dějin a kultury německy mluvících zemí díl I. Praha, 1994. " FRANçOIS, Etienne und Hagen Schulze. Deutsche Erinnerungsorte. München, Beck. MANN, G. Deutsche Geschichte 1919-1945. Frankfurt am Main, 1961. MÜNKLER, Herfried. Die Deutsche und ihre Mythen. Berlin: Rowohlt, 2009. KOSTLÁN, A. a kol. Encyklopedie dějin Německa. Praha, 2000. VOCELKA, Karl. Österreichische Geschichte. München: Beck, 2010. BOK, V. Přehled německých dějin (2. upravené vyd.). České Budějovice, 1994. BAUER, F. a kol. Tisíc let česko-německých vztahů. Praha, 1995.

Požadavky

Individuální (přednáška, čtení) Skupinová výuka (diskuse) Práce s textem (učebnice, materiály z internetu)Písemná zkouška na konci kurzu. Splnění zadaných úkolů. Prezentace (15 min.) jednotlivými studenty či skupinou studentů. O požadavcích a úkolech budou studenti informováni na první přednášce.

Garant

prof. Ingrid Hudabiunigg

Vyučující

prof. Ingrid Hudabiunigg