Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Svět detektivního románu (KCJ / DERO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / DERO - Svět detektivního románu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení žánru, definice, počátky, podmínky vzniku, předchůdci, snahy o stanovení pravidel, detektivka a literární kritika, hraniční žánry.Anglický detektivní román a jeho specifika.Americký detektivní román a jeho specifika ("hard boiled school").Francouzský detektivní román.Severský detektivní román (Švédsko, Finsko).Španělský a italský detektivní román.Česká detektivka ve 20. století.Ženy spisovatelky.Historická detektivka.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu mají studenti přehled o vzniku a dalším vývoji jednoho z nejrozšířenějších románových žánrů - detektivního románu.

Literatura

ŠKVORECKÝ, J. Nápady čtenáře detektivek. Československý spisovatel Praha, 1965. GRYM, P. Sherlock Holmes a ti druzí. Praha, 1988. ČAPEK, K. Holmesiana čili o detektivkách (in Marsyas čili na okraj literatury). Československý spisovatel, Praha, 1984. SYROVÁTKA, O. Literatura na okraji. Československý spisovatel, Praha, 1990. HRABÁK, J. Napínavá četba pod lupou. Ze studií o paraliteratuře, Praha, 1986. CIGÁNEK, J. Umění detektivky. Státní nakladatelství dětské knihy, Praha, 1962.

Požadavky

Docházka: min. 75%.Vypracování referátu a jeho prezentace v průběhu semestru.Předmět je zakončen zkouškou, která má ústní formu.

Garant

Mgr. Petr Stránský, Ph.D.