Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura německy píšících autorů I (KCJ / NELI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / NELI1 - Literatura německy píšících autorů I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hledání vlastní identity v literatuře (Hermann Hesse, Thomas Mann).Téma školy v literatuře (Juli Zeh, Rainer Maria Rilke).Problematika drog a její reflexe v literatuře (Judith Hermann).Diskriminace a téma vyloučení v literatuře (Wolfgang Herrndorf , Judith Hermann).Práva žen a ženská identita (např. ženy v armádě) v literatuře (Dirk Kurbjuweit, Alina Bronsky, Elfreide Jelinek).Rodinné a generační konflikty v literatuře (Juli Zeh, Alina Bronsky, Franz Werfel).Metropole Berlín jako topos ve filmu und románech (Alfred Döblin, Jan Ole Gerste).Celospolečenská kritika u Thomase Bernharda, Elfriede Jelinek, Güntera Grasse a dalších.Německy psaná literatura ve vztahu k Čechám a Moravě (Franz Grillparzer, Marie von Ebner Eschenbach, Rainer Maria Rilke a další).

Získané způsobilosti

Student je způsobily interpretovat texty s ohledem na aspekt literárněvědný, historický, sociologický, kulturní a psychologický.

Literatura

Rötzer H. G. Geschichte der deutschen Literatur. Bamberg, 1992. Barner, W. (Hrsg.). Geschichte der deutschen Literatur von 1945 bis zur Gegenwart. München, 2006. Klawitter A., Ostheimer M. Literaturtheorie ? Ansätze und Anwendungen. Göttingen, 2008. Schweikle G., Schweikle I. (Hrsg.). Metzler Literatur Lexikon. Begriffe und Definitionen. Stuttgart, 1990. Zeyringer K. Österreichische Literatur seit 1945. Innsbruck, 2008. Balzer B., Mertens V. (Hrsg.). Deutsche Literatur in Schlaglichtern. Mannheim, 1990. Schlosser H. D. dtv-Atlas zur deutschen Literatur. München, 2002. Anz T. Grundlagen der Literaturwissenschaft. Stuttgart, 2013.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Referát (témata referátů budou navržena na začátku semestru), odevzdat písemně ve formě seminární práce. Seznam četby (5 titulů k daným okruhům dle vlastní volby).

Garant

prof. Ingrid Hudabiunigg

Vyučující

PhDr. Jan Čapek, Ph.D.prof. Ingrid HudabiuniggMgr. Pavel Knápek, Ph.D.