Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruský jazyk - CEFR A1 (KCJ / RA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / RA1 - Ruský jazyk - CEFR A1, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ObsahRodina - členové rodiny, příbuzníZaměstnání - názvy a druhy profesí, případné přechylování názvů profesí u ženského rodu Způsob pozvání na schůzku, přijetí a odmítnutí pozvání, představování, dopisování siVolnočasové aktivity - koníčky, zájmy, sport, kulturní život (literatura, divadlo, hudba, film) Představitelé kultury a možnosti kulturního vyžití v Rusku. Vyjadřování libosti a nelibosti (co se komu líbí/nelíbí, kdo má co/koho rád)Znalosti gramatiky se soustřeďují na: Slovesná paradigmata obou typů časování. Skloňování podstatných jmen a osobních zájmen, tvary podstatných jmen po číslovkách.Zájmena (osobní a přivlastňovací). Řadové číslovky (datum). Slovesné konstrukce bez sponových sloves, vyjadřování vlastnictví, tvary zvratných sloves a jejich výslovnost.Výslovnost - de, te, ne v přejatých slovech. Internacionalismy. Intonace otázek.

Získané způsobilosti

Studenti získají způsobilost pro běžnou konverzaci (osobní život a jeho náplň). Pochopí a budou uplatňovat základní gramatická pravidla a nabudou vědomosti z oblasti interkulturních informací, budou schopni porozumět běžnému hovoru rodilých mluvčích, reagovat a zapojit se do rozhovoru.

Literatura

JELÍNEK, S. A KOL. Raduga po-novomu 1 + pracovní sešit. Fraus, Plzeň, 2007. ISBN 978-80-7238-659-8.BALCAR, M. Ruská gramatika v kostce. LEDA, Praha, 1999. ISBN 80-85927-56-X.CSIRIKOVÁ,M., GOLČÁKOVÁ, B. Ruská gramatika ve cvičeních. LEDA, České Budějovice, 2012. BALCAR, M. Sbírka cvičení k ruské gramatice. VŠE Praha, 2012. ISBN 978-80-245-1541-0.NEKOLOVÁ A KOL. Ruština (nejen) pro samouky. Fragment, Praha, 2004. SVOBODOVÁ. Ruština pro začátečníky. PF ZČU Plzeň, 1996.

Požadavky

Jde o praktická cvičení, na nichž je docházka (minimálně 80%) po zápisu do kurzu povinná a je pravidelně kontrolována. Případné absence je třeba řádně omluvit. Kurzy se zakončují povinným písemným testem a ústní zkouškou. Ke složení zkoušky je nutné dosáhnout minimálně 70% úspěšnosti. Doporučuje se také návštěva konzultací.

Garant

Mgr. Hana Shánělová

Vyučující

Mgr. Hana Shánělová