Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruský jazyk - CEFR A1- (KCJ / RA1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCJ / RA1M - Ruský jazyk - CEFR A1-, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ObsahÚvod do studia ruštiny:Základní pravidla výslovnosti. Výslovnost tvrdých a měkkých souhlásek.Přízvuk v ruštině - přízvučné a nepřízvučné slabiky, redukce samohlásek po přízvuku, pohyblivý přízvuk. Základní intonační konstrukce.Osvojení tištěné a psané podoby azbuky.Nácvik řečových dovedností - základní zdvořilostní fráze, výpověď o sobě a rodině (dotazníky) a o vlastních jazykových znalostech.Úvod do gramatiky ruštiny - výslovnostní pravidla, základní intonační konstrukce.Podstatná jména. Tvary podstatných jmen po záporu. Tvar podstatných jmen po číslovkách.Osobní zájmena v 1. a 3. pádu. Základní číslovky. Slovesa - paradigmata 1. a 2. časování. Minulý čas. Budoucí čas. Každodenní komunikace, oslovování, pozdravy, představování, telefonování.Rusko-česká jazyková interference, upozornění na odlišnosti. Reálie - základní odlišnosti českého a ruského kulturního prostředí.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni číst a psát azbukou tištěný a psaný text, budou ovládat základy správné= výslovnosti a intonace, práci se slovníkem včetně schopnosti tvořit a poznávat ruská slovní spojení, budou ovládat základní jazyková paradigmata a budou je umět použít při běžné každodenní komunikaci. Studenti budou obeznámeni se základními kulturními rozdíly v ruském jazykovém prostředí.

Literatura

JELÍNEK, S. A KOL. Raduga po-novomu 1. díl + pracovní sešit. Fraus, Plzeň, 2007. ISBN 978-80-7238-659-8.BALCAR, M. Ruská gramatika v kostce. Praha, 1999. ISBN 80-85927-56-X.BALCAR, M. Sbírka cvičení k ruské gramatice. VŠE Praha, 2012. ISBN 978-80-245-1541-0.CSIRIKOVÁ, M., GOLČÁKOVÁ B. Ruská gramatika ve cvičeních. LEDA, České Budějovice, 2012. ISBN 978-80-7335-263-9.NEKOLOVÁ A KOL. Ruština (nejen) pro samouky. Fragment, Praha, 2004. SVOBODOVÁ. Ruština pro začátečníky.

Požadavky

Jde o praktická cvičení, na nichž je docházka (minimálně 80%)po zápisu do kurzu povinná a je pravidelně kontrolována. Případné absence je třeba řádně omluvit. Předmět se zakončuje povinným testem a ústní zkouškou. Pro složení zkoušky je nutné dosáhnout 70% úspěšnosti. Doporučuje se také návštěva konzultací.

Garant

Mgr. Hana Shánělová

Vyučující

Mgr. Hana Shánělová