Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologický determinismus (KFI / BIOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BIOD - Biologický determinismus, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie - Galton, H. Spenser, Eugen Fischer2. Otázka eugenického hnutí v USA - Charles Davenport a Eugenic Record Office - ve Švédsku, Velké Británii a v Německu - Gerhard Boeters. Sterilizace, první pokusy o zákonodárství ve Výmarské republice - Lex Zwickau. Konstruování pojmů a kategorií.3. Rozbor ukázkové literatury - Die Freigabe der Vernichtung lebensunwerten Lebens.4. Biologický determinismus jako sebepochopení nacionálního socialismu.5. Historická reflexe - Léon Poliakov, H. Arendtová, Z. Bauman, R. Proctor, R. Lerner6. Literatura a filmy s tématem eugeniky a eutanazie.7. Legislativa Třetí říše - zákony proti neárijcům, mentálně a tělesně postiženým.8. Biologický determinismus v oblasti sociální. "Studie" Roberta Rittera o Romech.9. Akce T4 ve Třetí říši - vytvoření společenského konsesu - součást Gleichschaltung, průběh, zdůvodnění, kompetence odpovědných osob, poválečné obhajoby - V. Brack.10. Pokračování po Akci T4 - vraždění osob s tuberkulózním onemocněním, práceneschopných, asociálních osob. Kontinuita personálu Akce T4 s Akcí Reinhardt.11. Opozice proti eugenice - Franz Boas - a proti eutanazii ve Třetí říši - církevní protesty.12. Účast biologů, genetiků, lékařů na konání nacistického režimu v Německu - Fritz Lenz, Ernst Rudin, Ernst Lehmann, Konrád Lorenz, Paul Nitsche, Otmar von Verschuer, Hugo Spatz, Julius Hallervorden, K Brandt.13. Instituce vědecké - Institut císaře Viléma14. Kontinuita mezi biologií, genetikou a lékařstvím v období Výmarské republiky, Třetí říše a poválečného Německa - profesní, personální a institucionální.

Literatura

BURKHARDT, C. Euthanasie Vernichtung Lebensunverten Lebens. DEICHMANN, U. Biologen unter Hitler. BINDING, K., HOCHE, A. Die Freigabe der Vernichtung lebensunwerten Lebens. KRIEGERBECKOVÁ, J. Eugenické hnutí v USA jako specifická forma pseudovědeckého rasismu, in sborník Dějiny, rasa, kultura. KLEE,E. Euthanasie im NS-Staat. LIFTON, R. Nacističtí lékaři - Medicínské zabíjení a psychologie genocidy. BURLEIGH, M., WIPPERMANN, W. Rasistický stát: Německo 1933-1945. PROCTOR, R. Rasová hygiena - Lékařství v době nacismu. SCHMUHL, H.-W. Rassenhygiene, Nationalsocializmus, Euthanasie. BUDIL, I. T. Za obzor Západu. Praha: Triton, 2001.

Požadavky

Podmínkou ke složení zápočtu je aktivní účast v hodinách, maximálně dvě absence, odevzdání písemného eseje a ústní pohovor. Téma písemné práce si student vybere z nabízeného přehledu. Rozsah jsou 4 normostrany. Práce musí obsahovat úvod do problematiky, hlavní argumentační část, premisy celého textu a syntetický nebo kritický závěr. Nutnou součástí jsou samozřejmě korektně zpracované citace. Povinností je použít a citovat z výše uvedené literatury k tématu. Datum odevzdání písemné práce je poslední týden semestru.

Garant

ThDr. Jan Rokyta

Vyučující

ThDr. Jan Rokyta