Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filozofie (KFI / DEFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DEFI - Dějiny filozofie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Informace po konzultaci se školitelem s ohledem na zadání disertační práce.

Získané způsobilosti

Předmět vede posluchače ke krickému zhodnocení textů se zvlášním porozuměním tomu, co existenciálně znamená, že člověk zakouší dějinnost. Získají kompence v posuzování předpokladů vlastního oboru.

Literatura

Co je historie? : přednášky pronesené na cambridžské univ. v lednu - březnu 1961 v rámci cyklu G.M. Trevelyana Edwardem Hallettem Carrem, členem Trinity College, Svoboda, Praha 1967. GADAMER, H-G. Člověk a řeč. Praha : Oikúmené, 1999. BULTMANN, R. Dějiny a eschatologie. Praha : Oikúmené, 1994. HOLZBACHOVÁ, I. a kol. Filosofie dějin a perspektivy. Brno : Masarykova universita v Brně, 2004. PATOČKA, J. Nejstarší řecká filosofie (zejm. kap. Problém dějin filosofie, s. 299-311). Praha : Vyšehrad, 1996. BLOCH, M. Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo. Praha: Svoboda, 1967. PATOČKA, J. Péče o duši III. Praha : Oikúmené, 2002. GADAMER, H-G. Problém dějinného vědomí. Praha : Filosofický ústav AV ČR, 1994. PEŠKOVÁ, J. Role vědomí v dějinách. Praha : Lidové noviny, 1997. PALOUŠ, R. Světověk a Časování. Praha : Vyšehrad, 2000. RICOEUR, P. Život, pravda, symbol (Zejm. kap. Dějiny filosofie a jednota pravdy, s. 55-69). Praha : Oikúmené, 1993.

Požadavky

Student vypracuje písemnou práci v rozsahu 10 normostran z knihy Jana Patočky, Kacířské eseje o filosofii dějin, kterou odevzdá vytištěnou (nikoli zaslanou e-mailem) 10 dní před zkouškou zkoušejícímu. Nezbytným předpokladem zkoušky je účast na min. jedné konzultaci a kolokviu, které se koná zpravidla týden před zkouškou z dějin filosofie. Další informace po konzultaci.

Garant

PhDr. Aleš Prázný, Ph.D.