Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny fil. s ohledem na polit. myšlení (KFI / DEFIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DEFIS - Dějiny fil. s ohledem na polit. myšlení, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny filosofie politiky jako nedílná součást dějin filosofie:vymezení předmětu pouze evropsko atlantickou tradicí morální a politické filosofie;základní pojmy, rozdíl "politiky" a "politična", pojmy jako "přirozenost", "dobroý život", "diskuse ve veřejném prostoru" apod.; antická,středověká a raně renesanční filosofie politiky.2 .Středověké pojetí (filosofie) politiky ve vztahu církevní a světské moci: spor o investituru. Pojetí univerzální monarchie vs. zrod národních států: počátek renesanční politické filosofie.3. Novodobé dějiny politické filosofie: teorie státu, teorie občanských a lidských práv klasičtí liberálové a antiliberálové. Filosofie občanské rovnosti a rovnosti národů. Spor občanské rovnosti (politického a ekonomického liberalismu) a národnostně obrozeneckých hnutí. Občanství versus tradice. Teorie demokracie: de Tocqueville5. Novodobé a současné politické filosofie inspirované kritikou liberalismu a liberální demokracie.6. Pokušení totalitarismem, demokracie chápaná znovu jako univerzální model, sociální stát, kritika evropského universalismu, krize politiky.

Získané způsobilosti

předmět státní závěrečné zkoušky

Požadavky

I. SZZK budou probíhat ve dvou termínech: v posledním květnovém a prvním zářijovém týdnu. Na první termín se studenti přihlásí nejpozději do 31. března stávajícího roku, na druhý termín do 30. června téhož roku. Pro odevzdání diplomových prací platí stejné termíny.Zkouška se skládá z obhajoby diplomové práce a z ústní zkoušky.II. Obhajoba diplomové práceObhajoba bude probíhat před komisí za přítomnosti vedoucího práce a pokud možno i oponenta. Sestává z přečtení posudků a vlastní obhajoby, při které student odpoví na připomínky vedoucího a oponenta. Jejich písemná hodnocení obdrží student nejpozději týden před obhajobou. Dále student odpoví na otázky, které mohou hodnotitelé práce výslovně k tématu práce položit. Obhajoba trvá orientačně 30 minut. Komise po poradě za nepřítomnosti studenta rozhodne o dílčí známce, jíž studentovi oznámí.III. Ústní zkouškaPři ústní zkoušce student odpoví na tři otázky. První z nich se týká hlavních náboženských systémů (celkem pět okruhů otázek) a je rozdělena na dvě podotázky. V podotázce a) prokazuje student podrobnou znalost jednoho jím předem zvoleného systému, u podotázky b) pak základní znalost jiného systému (podotázka je vybírána losem z ostatních čtyř okruhů). Druhý okruh otázek se týká současné a moderní religiozity, třetí okruh pak metodologie a dějin oboru a filozofie náboženství. Orientační čas na ústní zkoušku je 1 hodina. Po ústní zkoušce komise za nepřítomnosti studenta rozhodne o dílčích známkách za jednotlivé otázky a celkové známce za ústní část státní závěrečné zkoušky.Po druhé z obou částí komise stanoví celkovou známku za státní závěrečnou zkoušku a podle podkladu ze studijního oddělení též celkový výsledek studia.