Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny fil. jako dějiny pol. myšlení I (KFI / DFDP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DFDP1 - Dějiny fil. jako dějiny pol. myšlení I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějiny filosofie politiky jako nedílná součást dějin filosofie:vymezení předmětu pouze evropsko atlantickou tradicí morální a politické filosofie;základní pojmy, rozdíl "politiky" a "politična", pojmy jako "přirozenost", "dobroý život", "diskuse ve veřejném prostoru" apod.;antická,středověká a raně renesanční filosofie politiky.

Získané způsobilosti

Po skončení kursu budou studenti důkladně obeznámeni s problematikou dějin filosofie a politického myšlení od od antiky po renesanci.

Literatura

Aristoteles. Politika (Politeia). Platon. Zákony, Ústava. Jean-Pierre Vernant. Les origines de la pensée grecque. Claude Lévi-Strauss. Myšlení přírodních národů.

Požadavky

Pravidelná návštěva přednášek, studium základní a doporučené literatury, vypracování jedné eseje vztahující se k filosofii politiky na téma dohodnuté s přednášejícím.

Garant

prof. PhDr. Petr Horák, CSc.

Vyučující

Dr.phil. Dirk Dalbergprof. PhDr. Petr Horák, CSc.PhDr. Aleš Prázný, Ph.D.